Početna Društvo Sinhronizovano protiv vršnjačkog nasilja lokalna zajednica i država

Sinhronizovano protiv vršnjačkog nasilja lokalna zajednica i država

10

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta obrazovalo je tokom proteklog mjeseca Radnu grupu za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u školama, radi neprekidne analize podataka o pojavama koje prepoznaje program za suzbijanje nasilja i vandalizma u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Foto: Opština Herceg Novi

Opština Herceg Novi i sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo pozdravljaju aktivnosti ministarke Vesne Bratić i ministarstva na čijem je čelu, uzimajući u obzir da je Herceg Novi jedina opština u Crnoj Gori koja ima usvojen Lokalni akcioni plan za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz lokalne uprave.

Očuvanje integriteta ličnosti učenika i uspostavljanje bezbjednog školskog okruženja neki su od ključnih prioriteta novog Ministarstva, a to predviđa i Lokalni akcioni plan Opštine Herceg Novi, uz smjernice kako adekvatnim preventivnim aktivnostima i onima u oblasti intervencije kreirati ambijent u kojem prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprječavanjem nasilja pružamo djeci pomoć i podršku u savladavanju posljedica nasilja i ohrabrimo ih da prijavljuju svaki slučaj koji primijete u svojoj okolini, ističe se u saopštenju:

“LAP za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja Opštine Herceg Novi ima više strateških ciljeva, među kojima su unaprijeđenje angažovanosti postojećih resursa u vaspitno-obrazovnim ustanovama na prevenciji nasilja i stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja, jačanje saradnje svih ključnih nosilaca prevencije vršnjačkog nasilja i djelovanja u slučaju njegove pojave, kao unaprijeđenje informisanosti i povećanje osjetljivosti djece, roditelja, nastavnika i ostalih aktera za prepoznavanje vršnjačkog nasilja i reagovanja u slučajevima nasilja”, naglašavaju iz resornog Sekeretarijata.

Zambelić Pištalo napominje da je realizacija aktivnosti predviđenih akcionim planom odložena zbog epidemije i režima online nastave, ali da će se sa primjenom programskih zadataka nastaviti kada stanje u društvu i obrazovnom sistemu bude normalizovano.

Iz lokalne uprave podsjećaju da su u kreiranju Lokalnog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja učestvovali zainteresovani građani i predstavnici školskih ustanova, kao i NVO Juventas i Udruženje Roditelji.

U rad su bili uključeni i zaposleni i učenici osnovnih škola „Orjenski bataljon”, „Milan Vuković” i „Ilija Kišić”, JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić”, predstavnici Dječijeg doma „Mladost”, Doma zdravlja Herceg Novi, Centra za socijalni rad, kao i nevladine organizacije Omladinski kulturni centar, Kreativna Boka i Nova šansa u Novom.

Lokalni akcioni plan za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja Opštine Herceg Novi za period od 2020. do 2022. godine dostupan je ovdje

10 Komentari

 1. Ovo su strašne komplikovane i osjetljive stvari. Treba naučiti djecu da se izbore sa tim, svako dijete u školi je pretrpelo neki vid vrsnjackog nasilja. Djeca su takva, toga je bilo u moje vrijeme a biće i kad moja djeca krenu u školu. Sada je to još mnogo izraženije, djeca su osjetljivija. Ako neko počne da o njima ružno piše na netu, da ih zadirkuju na bilo koji način ( fizičkom izgledu, govornu manu, FINANSIJSKI STATUS…) ostavlja to velike posljedice na psihu koliko god se nama činilo da je to ništa. Treba edukovati djecu i kod kuće i u školi. Nemam nam što drugi reći nego srećno.

 2. Pojasnjenje za Tatu: Djecu edukovati u skolama da zrtva bez straha prijavi nasilnika, a u saradnji s policijom procesuirati nasilnike, pa i roditelje, naravno, nasilnici su po skolama maloljetni.

 3. Marko, vi ocigledno mislite da se djeca danas potuku kao u vase vrijeme. Zaboravljate na psihicko i sajber nasilje, na mobingovanje djeteta u odjeljenju i slicno. Ako ste roditelj, toplo vam preporucujem da se edukujete.

  6
  3
 4. Nasilje se tek ocekuje, sta ocekujete od djece kada politicari u skupstini viču predsjedniku drzave- lopove.Nebitno je li on nešto uradio ili nije ,ali srozati ugled i skupštine i naroda ima efekat ludila .Zatim nekontrolisane litije,isto tako nebitno jesu li pravedne ili ne ,dovele su do narodne pobune -ljudi su shvatili da ih ima dosta i da su jači od države – Ovo sa Tuzima je tek početak – narod treba pod hitno vratiti kućama ,zaposliti ih o zlu su počeli da razmišljaju !!!

  7
  9
  • Dakle, nije problem ako se roditelji malo pokebaju , ako se djeci pusti da sami biraju sadrzaj u medijima ili na netu u kojem ima itekako nasilja…Nemojte, molim Vas!
   Sve to od kuće prvo ide.

 5. Ko je bio ukljucen, koji nastavnici? Evo ja radim u skoli, kad ste konstatovali preko tih svojih ,,ukljucenih” nastavnika slucajeve nasilja i javno to rekli? Uzalud se pisu mrtva slova na papiru, nadjite u svakoj skoli profesora koji moze i hoce da bude motivacioni govornik i da edukuje djecu o tome da se o nasilju javno govori, da zrtva mora da skupi hrabrosti i da progovori o nasilju pocinjenim nad njom. Tada ce nasilje poceti da se iskorjenjuje, a sve u saradnji sa policijom i Centrom za socijalni rad.

  22
  1
 6. A ne mlatite, pustite djecu da se malo baketaju, ka i mi sto smo. Bolje to nego da su na panjegu po vas dan. Danas se potuku sjutra se pomire i to je to. A ovi malo stariji, kad se pomlate, njih kazniti drustveno korisnim radom u komunalno da ciste ulice, nista drugo.

  7
  15
  • Ma, naravno, nego kako, sve fino, spontano, uz šalu i (pod)smijeh … pa, kad porastu, nastave istu praksu zlostavljanja u okruženju i porodici, a društvo će i dalje da žmuri na oba oka i obavezno da okrivi žrtvu, ili barem da proba da prebaci odgovornog na postradalog/u, čak i ako neko izgubi život … prosto nevjerovatno kakvi sve egzistiraju u istoj sredini, NO COMMENT !!!

   10

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code