Šipak, kruna jesenje stađunske fešte krajem novembra

Šipak, kruna jesenje stađunske fešte krajem novembra

2
Podijeli

NVU Ruke iz Herceg Novog priprema posljednju, četvrtu stađunsku feštu u ovoj godini, „posvećenu“ afirmaciji jesenjih plodova. Fešta će biti održana 24. novembra, preko puta poslovnice Addiko banke, uz kultno mjesto okupljanja Novljana – čuvene šipke, pa iz Udruženja pozivaju zainteresovane da se prijave i učestvuju.

Okosnica specijaliteta od jesenjih plodova biće šipak – domaći i divlji, a uz njega rogač, kake, mandarine, kivi, kesten, maginja, žižule i košćele, odnosno sve ono što u novskom zaleđu uspijeva od septembra do novembra, priča za Radio Jadran predsjednica Udruženja, Milina Kovačević.

Picerija i restoran

Pored trpeza sa delicijama novskog kraja, posjetiocima će biti ponuđene i originalne rukotvorine.

– Udruženje Ruke u saradnji sa organizacijama, pojedincima i ugostiteljima, stađunskim feštama pokušava da promoviše upotrebu plodova i biljaka našeg područja, uz njihovu zdraviju primjenu, prezervaciju radi dugotrajnije upotrebe, kao i da na neki način podstakne preduzetništvo. Ipak, naše manifestacije nijesu samo prezentacija domaćih proizvoda konkretno nastalih od tih plodova, one su i poziv kreativcima da na temu prirode, smjene godišnjih doba i plodova koji nas okružuju, naprave i rukotvorine i tako obogate ponudu – objašnjava Kovačević.

Ona očekuje da će i na ovoj fešti biti između 25-30 izlagača delicija i rukotvorina, što je uobičajen broj za sve stađunske fešte.

– Među njima su uvijek i 4-5 novih, koji se do sada nijesu predstavljali u Herceg Novom. Već imamo interesovanje izlagača iz Podgorice i još nekih gradova, pa nam je cilj da ovom „izložbom“ podstaknemo izlagače da se prilagode „temi“- afrimaciji jesenjih plodova, ali i da unaprijede ukupan posao na štandovima. Brendiranje je veoma važno za plasman, o čemu aktivno razgovaramo sa izlagačima, kako bi sve što je lijepo i ukusno što bolje „spakovali“ – dodaje ona.

Osim izložbenog dijela feštu će upotpuniti  još dva segmenta – radionički i humanitarni, koji će biti održani u Gradskoj kafani. Radionice će izvoditi likovnjaci JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, koji će nekoliko radova pripremiti unaprijed, kako bi feštu pratila uobičajena „Izložba u izlozima“, što je razlikuje od ostalih fešti:

– Ona podrazumijeva radove srednjoškolaca, koji su veoma talentovani umjetnici, koji stvaraju slike i fotografije i druge umjetničke stvari, koje izlažemo u buticima u gradu, čime nastaje ulica – galerija. Njihova mentorka je Ksandra Popović, sa kojom će realizovati radionicu na sam dan fešte za mlađe polaznike. Pokušaćemo da osmislimo neku dopisnu kartu – razglednicu, kao poziv da se dođe u Herceg Novi u bilo koje godišnje doba – najavljuje Kovačević.

Uz to, biće postavljena i humanitarna trpeza sa slatkišima, za koju takođe očekuju oko dvadesetak izlagača.

Zainteresovani pojedinci ili firme mogu da se prijave do 24. novembra preko zvanične Facebook stranice.

2 Komentari

  1. Sezonsko veselje ili dokle vise turcizmi italijanština, pa imamo svoj jezik.Pa čovjek se ponosi sobom i svojim ostatci iz vremena kad su drugi vladali nama su loši i nanose nam štetu.

    1
    2

Ostavite komentar

*

code