Početna Ke Nova Širi se pačije društvo na Škveru: Trojki stigla još jedna bijela i...

Širi se pačije društvo na Škveru: Trojki stigla još jedna bijela i dvije crne patke

7

Svojevrstan ukras i atrakcija na Škveru, tačnije plaži Bijela vila, već šestu godinu je pačija „porodica“ koja vrijeme provodi, uglavnom, u plićaku ili užem akvatorijumu bazena Jadran i JK Jugole Grakalić. Ovdašnjim ribarima ili vlasnicima barki dragi su „stanari“, često ih hrane. Vole ih i djeca, ponekada ih plaše.

Već nekoliko dana tri bijele patke dobile su društvo, još jednu bijelu, a početkom ove sedmice njima su se pridružile i dvije crne patke.

Pačija družina, uglavnom, drži se zajedno. Izlaze na plažu, ili plivaju u nizu jedna za drugom. Mada, prema riječima Mirka Vučkovića, koji ih povremeno hrani, nijesu mnogo druželjubive, osim jedne bijele ženke.

„Ona je baš pitoma, dođe ovdje do mula, jede mi iz ruke. Ja ponekad odem, kupim kukuruz i nahranim ih, mada, dajemo im i ribe kad imamo“, priča nam Mirko.

Međutim, ni on, a ni u Jedriličarskom klubu Jugole Grakalić, niti škveranski ribari ne znaju otkud su se stvorile „nove“ fascinantne ptice, koje mogu hodati, plivati i letjeti. Ko je ovoga puta anonimni donator, s obzirom da smo lani imali jednog koji je donio dvije ženke usamljenom patku?

Po nekim informacijama, prve dvije patke prije nekoliko godina na Škver je donio jedan advokat iz Čačka, anonimni donator, zbog opklade da patke neće preživjeti u morskoj vodi. Pokazalo se suprotno.

Druga verzija kazuje urbanu legendu o galebu sa Mamule, kojeg su ribari donijeli na Škver i hranili, pa se on odomaćio i toliku ugojio da više nije mogao da leti. Ta legenda poslužila je kao ideja da se na Škver donesu patke.

U međuvremenu, patke su se u potpunosti adaptirale na slanu vodu, mada im je jako važan i izvor obične vode, koja put do mora nalazi na pješčanom dijelu Bokine plaže, gdje se stalno vraćaju.

Pačija famelja na Škveru nije usamljena, budući da ih je moguće sresti i na ušću Sutorine i u Morinju.

7 Komentari

  1. Divan i baš mnogo vrijedan članak.Kamo sreće da je ovakvih lijepih priča više.
    Ali,na žalost nekim ljudima one “zauzimaju prostor”,pa svoju otrov moraju prosuti u komentarima čim ih pročitaju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code