Početna Društvo Siromaštvo, usamljenost, loše zdravlje, nedostatak brige najčešći problem starih

Siromaštvo, usamljenost, loše zdravlje, nedostatak brige najčešći problem starih

7

Crveni krst Crne Gore će sjutra obilježiti 1.oktobar, Međunarodni dan starijih osoba, jedan od najznačajnijih datuma za organizaciju koja u kontinuitetu, od svog nastanka pa do danas, brine o najugroženijim starijim osobama radi unaprjeđenja kvaliteta njihovog života.

Ove godine obilježavanje Međunarodnog dana starijih u skladu je sa trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji, ali i svijetu, saopšteno je iz CK Crne Gore.

– Usljed pojave virusa COVID19, grupne edukativne i zabavne aktivnosti kojima se tradicionalno obilježava ovaj datum neće se izvoditi, a sve sa ciljem očuvanja zdravlja starijih. Kako bi se starijima omogućilo da borave kod kuće i ne izlažu se riziku, ali da budu uključeni u sve relevantne teme, Crveni krst Crne Gore okupio je značajne partnere iz oblasti pružanja podrške ovoj populaciji, koji će svako iz svog domena odgovarati na pitanja starijih i dati ključne informacije o svom djelovanju- navode  iz Crvenog krsta.

U periodu od 1. do 7. oktobra, Crveni krst Crne Gore svakodnevno će na  drušvenim mrežama objavljivati kratke video zapise putem kojih će se starijima obraćati predstavnici relevantnih subjekata koji će ih informisati o postojećim uslugama podrške za starije, uticaju epidemiološke situacije na njihovo funkcionisanje, nasilju nad starijima, kako pružiti prvu pomoć sebi i drugima, brojnim pravnim pitanjima, kao i preporukama za fizičke aktivnosti koje se mogu izvoditi u kućnim uslovima.

Svjesni su, ipak, činjenice da veliki broj starijih ne koristi društvene mreže.

Zato Crveni krst Crne Gore poziva mlađe generacije da se ove godine više nego ranije uključe u obilježavanje 1. oktobra, na način što će informacije prenositi svojim najbližim starijim članovima porodice, prijateljima, komšijama.

-Na taj način pokazujemo solidarnost i omogućavamo im da u izazovnim vremenima ostanu uključeni u zbivanja koja se prvenstveno tiču njih-poručuju u saopštenju.

U opštinskim organizacijama Crvenog krsta biće realizovane redovne aktivnosti, a tamo gdje uslovi budu dozvoljavali korisnicima programa podrške biće podijeni simbolični pokloni, kao i brošure zdravog starenja sa preporukama za zdravu ishranu i fizičke aktivnosti.

Istraživanja pokazuju da se najčešći problem starijih odnose na: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige. Iz tog razloga, aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na rješavanje tih izazova.

– Crveni krst Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizuju program pomoć u kući u 15 opština u Crnoj Gori. Ukupno 118 gerontodomaćica pruža podršku za 1 133 starije osobe. Pored toga, u još 3 opštine Crveni krst realizuje iste usluge u saradnji sa lokalnom samoupravom. U tim opštinama angažovano je ukupno 14 gerontodomaćica koje brinu o 140 korisnika-  ističu iz Crvenog krsta.

U proteklih pet mjeseci Crveni krst realizovao je projekat Zdravo starenje u okviru kojeg je u šest opština za oko 300 starijih osoba iz udaljenih sela i grada obezbijeđena posjeta ljekara i opšta kontrola zdravstvenog stanja. Uz redovnu brigu o zdravlju starijih, OOCK edukovale su i mlađe generacije o tome kako zdravo stariti. Ova tema će u narednih 10 godina biti u posebnom fokusu na globalnom nivou, ističući odgovornost svakog pojedinca da svojim djelovanjem i zdravim navikama oblikuje zdraviju budućnost tj. starost u kojoj će zadržati funkcionalnu sposobnost.

Od početka epidemije virusa COVID19 aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na starije koji su prepoznati kao posebno rizična grupa. U tom smislu, Crveni krst je pored gerontodomaćica angažovao i volontere koji su obavljali nabavku i administrativne poslove za starije kako bi oni slijedili savjete nadležnih i boravili kod kuće. U kontinuitetu se pružala psiho-socijalna podrška, kao i podjela humanitarne pomoći za socijalno najugroženije starije osobe u svim opštinama.

S obzirom na ponovno povećanja broja oboljelih od COVID19 posljednjeg mjeseca, pozivaju sve generacije na poštovanje mjera kojima će sačuvati zdravlje i život svojih najstarijih, a starije da kao i do sada daju primjer odgovornog ponašanja i time sačuvaju svoje i zdravlje drugih.

– Crveni krst Crne Gore u ime volontera i zaposlenih u opštinskim organizacijama Crvenog krsta želi svim starijim osobama dobro zdravlje i srećan Međunarodni dan starijih- poručuju u saopštenju.

7 Komentari

 1. U Crnoj Gori postiji kult odlaska u penziju što ranije. Rekao bih da su ti ljudi “operisani” od matematike! Misle li oni da će mlade generacije raditi u CG kao mutave da bi njihovi stari imali visoke penzije? Ne, radije će otići na Zapad da rade makar ih Krivokapić pozivao da se vrate. Pezioneri u CG su barem 90% propala generacija.

  6
  8
 2. Ovdje i vecina omladine zivi kao penzioneri, niti gdje putuju, niti su sta vidjeli, saznali, naucili, procitali…
  Tv, internet i : “ja srbin – a ja crnogorac!”
  To su nase teme.
  I tako, prodje mladost – dodje starost, gdje si bio- nigdje, sta si radio – nista!

  28
 3. Bilo im je dosad lose, a bit ce im jos gore, a izgleda i tim mladima jer izmedju mladosti i starosti kratka je mozda i prekratka vremenska linija. Jedina perspektiva je da se okrenu vjeri i postanu popovi. Kuhare i konobare bi trebalo prekvalificirat da postanu popovi i kaludjeri, to je perspektiva i buducnost Crne Gore.

  13
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code