Početna Društvo Sistem kolektorskih cijevi od Meljina do Kumbora funkcionalan

Sistem kolektorskih cijevi od Meljina do Kumbora funkcionalan

6

Prioritet lokalne uprave u Herceg Novom je da dionica kolektorskih cijevi na potezu od Meljina do Kumbora bude operativna do kraja marta. To je bitno zbog priključenja kompleksa Portonovi na kanalizacioni kolektor. Ispitivanja su pokazala da je sistem funkcionalan. Međutim, “kost u grlu” loklanoj upravi je višemilionski odštetni zahtjev izvođača, turske kompanije Ćeltikćoglu.

Ostale su još neke pravne nedoumice, kazao je Radiju Jadran, predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić:

– Angažovali smo FIDIC-ove eksperte koji nam pomažu oko dileme koje imamo u odnosu na posljednju procjenu nadzornog organa Dahlema od 3,2 miliona eura, koju osporavamo. Najkasnije do 1. februara moramo odlučiti na koji način ćemo osporavati taj iznos – da li preko Komisije za rješavanje sporova ili arbitražom, koja je duži postupak. Odluku moramo donijeti što prije, jer ne možemo imati garancije izvođača da će nam predati dionicu na upravljanje bez obzira što kolektor funkcioniše – objašnjava Katić.

Intenzivni su razgovori sa izvođačem radova, turskim Ćeltikćogluom, KFW bankom i nadzornim organom, a dogovor oko stavljanja kolektora u funkciju mora biti postignut do kraja marta, ističe Katić.

– Taj dogovor bi trebalo da bude i predmet jednog od narednih skupštinskih zasijedanja, jer dogovor mora da potvrdi i Skupština. Ukoliko se ne postigne sporazumno rješavanje, dovodimo u pitanje priključenje na kolektorsku mrežu – naveo je Katić.

Izvođač radova turska kompanija Ćeltikćoglu, podnijela je investitoru sredinom septembra prošle godine odštetni zahtjev od čak 9 miliona eura. U zahtjevu su naveli različite elemente zbog kojih su oštećeni za taj iznos, a posebno krive investitora zbog kašnjenja posla, jer im nije dozvoljavao da rade tokom ljeta. Opština Herceg Novi, sa Društvom za izgradnju kanalizacione i vodovodne infrastrukture, to je osporila. Ali, na osnovu FIDIC-ovih pravila Dahlem je kao nadzor procijenio odštetu na 3,2 miliona eura.

U lokalnoj upravi ne prihvataju ni taj iznos, jer kako je nedavno potvrdila Radiju Jadran i potpredsjednica Opštine, Danijela Đurović, sva sredstva su izvođaču već uplaćena po osnovu ugovora.

U svakom slučaju, hitan dogovor je neophodan, u protivnom biće ugrožen i rizort Portonovi u Kumboru, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine.

Podjetimo, izgradnja kolektora vrijednog 18,5 miliona eura počela je  2012. i trebalo je da bude okončana 2014. godine. Koliko će ovaj kapitalni poduhvat zaista koštati Herceg Novi, jer u februaru će biti pet godina otkako je trebalo da bude u funkciji, još se ne zna. Osim toga zbog radova duž cijele novske rivijere nekoliko turističkih sezona je skoro propalo, s manjim prihodima i velikim nevoljama mještana i gostiju.

6 Komentari

  1. Skoro citavi Kumbor je jos na septickim jamama.Zna li se ;godina” kad se to planira spojiti na kolektor.Ovo se uglavnom odnosi na dio oko i povise magistrale.

  2. ma kavih bre 9 miliona ocerajte ih sa noge na nogu. nista nisu napravili kakao valja. dobro ispitajte koliko je vremena trebalo bi oni nama da plate 99 miliona.
    Nazalost takve poslove treba dati iskusnim firmama a ne amaterima koji dovedu jos vece amatere iz niksica i albanije.

    15
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code