Početna Društvo Sječa stabala na Savini – devastacija ili dozvoljena sadnja maslinjaka?

Sječa stabala na Savini – devastacija ili dozvoljena sadnja maslinjaka?

19

Ogorčeni mještani naselja Savina pozvali su jutros Redakciju Radija Jadran ukazujući na novu devastaciju Parka prirode Savina.

Foto: Čitalac

Tvrde i dokumetuju slikama da je posječeno 20 stabala hrasta, graba, mlađih četinara, te da je to uradio biznismen Zoran Obradović koji preko puta ima kuću i vinograd.

Navodno, kako kažu, Komunalna policija mu je dozvolila da posiječe 2-3 stable zbog rasvjete, ali on pravi livadu za novi vinograd, jer je na toj lokaciji ranije već posjekao više stabala.

Foto: Čitalac

Ali, od vinograda nema kiseonika i Savina zbog prevelike urbanizacije i sječe šume više nikako nije ono što je bila – “pluća grada” . Stari mještani pričaju da su tu smjeli samo skupljati pale grane i poštovali su zakone prirode, a sada uprkos zaštićenom parku u srcu Savinske dubrave se dozvoljava ovakva devastacija.

Radio Jadran kontaktirao je vlasnika Vinarije Savina, Zorana Obradovića, koji je trenutno u Londonu i koji kaže da nema mjesta “panici”, budući da je riječ o stablima koja su bila stara i propala, kojima nije bilo spasa. Morala su, kako nam kaže, biti uklonjena, jer su predstavljala i opasnost za prolaznike. Veća vozila nijesu mogla saobraćati, konkretno ni vozilo Službe zaštite i spasavanja jednom prilikom nije moglo proći, kaže Obradović. Prema njegovim riječima, uklonjeno je samo 6-7 stabala na njihovom privatnom posjedu od oko 500 m2. Uklonili su ih uz dozvolu Sekretarijata za komunalno poslove, ekologiju i energetsku efikasnost, koji je, nakon obilaska terena i utvrđivanja stanja, dao dozvolu. Na tom posjedu biće novi maslinjak, ističe Obradović:

“Dobio sam saglasnost da se posiječe nekoliko stabala koja su bila uz put, nakrivljena, a veće vozilo nije moglo proći. Jednom prilikom ni vatrogasno vozilo nije moglo prići. Došla je komisija, vidjela sve i dobili smo rješenje da ih uklonimo. Mi istovremeno širimo naše zasade vinograda i masline. Parcela pored je već pripremljena, a na pomenutom mjestu podići ćemo novi malsinjak”, objašnjava Obradović.

On navodi da su u jednom od posljednjih udara vjetra dva stabla oborena, zajedno sa dotrajalim kandelaberom, kada im je polomljen i dio ograde oko parcele.

“Uklanjanje stabala je zato bilo neophodno. Ali na tom mjestu podižemo maslinjak, jer dio zemljišta gdje je nekada bio vinograd, pripremljen je i uzoran i tu će biti sadnje. Zemlja je naše vlasništvo, dobili smo saglasnost, a obaviješteno je i Komunalno stambeno preduzeće, koje je moralo isključiti struju tokom uklanjanja stabala. Biće sve zamijenjeno maslinjakom umjesto stare šume koja je bila pod bršljanima i poluosušena. Definitivno sve mijenjamo maslinjakom”, uvjerava Obradović.

On je istakao da će budući maslinjak imati oko 500 m2 sa minimum 100 sadnica, odbacivši mogućnost da će biti bilo kakvih građevinskih radova već isključivo poljoprivrednih, kako bi predio Savine što više oplemenili.

Inače, njegova porodoica je vlasnik velikog vinograda i maslinjaka na vrhu Parka Savina više od 3 decenije, koji se prostiru na preko 2 ipo hiljade kvadrata.

Potvrdu onog što pričaju mještani ili Obradovići čekamo iz Komunalne policije i resornog opštinskog Sekretarijata.

19 Komentari

 1. Ako stvarno postoji želja da se Park šuma Savina zaštiti i uredi kao javno dobro , potrebno je rješiti pitanje svoine jer je najveći dio u privatnom vlasništvu i u vlasništvu Crkve. Znači treba nam zdrav razum, nešto para, vremena i iskrena a ne deklarativna želja da sačuvamo šumu i unaprijedimo prostor za dobrobit svih . Sve drugo je prazna priča i nije korektno niti izvodljivo, zahtjevati od privatnih vlasnika da ignorišu sopstvene interese . Moramo i mi ostali da doprinesemo.

 2. po savinjskoj dubravi ima masa trulih, bolesnih i preraslih stabala kao i opasno nagnutih ali nam se ne dozvoljava kresanje i proredjivanje pa zato i lici na dzunglu a ne na civilizovano, uredno mjesto. Ako Obradovic moze svoje da uredi neka uredi i dobro je uradio.

 3. Sramota i bezobrazluk.Misle da ako imaju novac imaju pravo da se ponašaju kao vandali i pri tome se iznose u javnost izjave kod kojih bi i dijete puklo od smijeha.

 4. Sramota! Pustili ste Mamulu, pustili ste Savinu. Izbetonirali ste dvoriste kuce Iva Andrica. Sta je sledece? Spanjola?Srusite je i napravite novu zgradu na deset spratova.

 5. Oni bar znaju što rade, ne gledaju što rade drugi,jer nemaju za to vremena.Što god ko radi zna se kome za to odgovara.A o ekologiji izgleda najviše brinu partijski članovi boreći se za neku mrvicu bilo čega sebi,jer je poznato da nikoga nije briga ni za koga drugoga.

 6. Ispade da će masline od pune rodnosti pa za vijekove obitavati u 5m2. I manje ako sadnice uvuče “u svoje” od kraja… Možda stubaste posade, ko mu ga zna’? Agronomija i matematika je jača strana komunalnih službi i famelje Obradović. Svaka čast za NL! Možete vi to i bolje! Znam…

 7. Po slici ne mogu da zaključim da je i jedno stablo smetalo ičemu,sem vlasniku da tu zasadi vinograd.Iako je vlasnik nema pravo (zakonsko) da sječe drveće u zaštićenom prostoru!Ali lokalna vlast,svakodnevnim nepočinstvima dokazuje,da im je uzor za rad DPS na držanom nivou!
  3.14

 8. Privatni posjed i crkveni je izgleda cijela Savina.Sramota na sto lice pluca grada! Pitam se dje su ekolozi Boke i Drustvo prijatelja HN na celu sa Oliverom? Kad je posljednji put prosetala Savinom ili napisala saopstenje? Pamtimo kako se nekada zestoko borila protiv sjece i gradnje u Savini.Sto je sad!???

 9. Đe su ekolozi, zaštitnici Savine ?
  Pa ovaj dvadeset godina radi šta god hoće uz prećutnu saglasnost svih nivoa vlasti . Čak ga i Olivera protežira.
  E sad, lik je stvarno napravio divno imanje, vinariju , svoj put i neka je. Da je čekao opštinare da urade plan, nikad u dom.
  Malo je ravnopravniji od nas običnih, pa neka je kad očigledno može.

 10. Staro dotrajalo drvece.
  Kao ona prica kad su srusili stari most u Mostaru, pa neko rekao da ce napraviti jos stariji..
  Tako ce Obradovic posaditi stogodisnje masline umjesto
  hrastova koje je posjekao..

 11. Tako je! Obradovica za predsjednika opstine! Treba cijelu savinsku dubravu posjeci, svo staro i prastaro drvece i po mogucnosti betonirati sve do Meljina. Mozda da sredite dubravu po uzoru na bastu ispred kuce Ive Andrica,a? Dakle, posjeci cijelu sumu, naliti betoncine i naruciti po koji zbun, pa ako se primi dobro je. Sto se klupa tice, preporucila bih takodje betonske, kao i kante za smece. Ma znate, da vandali ne polome. Sto je sigurno, sigurno je. Tako ce sve biti vraceno u prvobitno stanje. Nego, sta ce nam svo ono drvece kestenja? Taman neka i to posjece dok mu je testera jos u rukama.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code