Početna Društvo Sjećanje na Miodraga Mališu Marovića

Sjećanje na Miodraga Mališu Marovića

6

Na današnji dan 2013.godine u Herceg Novom je, u 83. godini, umro poznati crnogorski i jugoslovenski novinar, publicista i pisac Miodrag-Mališa Marović.

Foto: Pobjeda

Novinarsko-diplomatsku školu završio je u Beogradu i više od pola vijeka bavio se novinarstvom. Karijeru je započeo u omladinskoj štampi, a potom radio u „Tanjugu“, „Politici“, „Ninu“ i drugim novinskim kućama.

Od 1978. živio je i radio u Herceg Novom, pisao za „Pobjedu“, a kraće vrijeme bio je i glavni urednik Radio Herceg Novog.

Sarađivao je s nedjeljnikom „Monitor“ i dnevnikom „Vijesti“. Devedesetih se otvoreno suprotstavljao ratnoj politici, kao i osujećivanju i gušenju crnogorske samostalnosti i nezavisnosti.

U maju 1990. osnovao je prvu opštinsku organizaciju Saveza reformista Jugoslavije u Crnoj Gori, a nakon raspada tog saveza, osnovao je u junu 1991. i prvu regionalnu političku partiju u Crnoj Gori – Savez reformista Crnogorskog primorja i bio njen predsjednik.

Bio je predsjednik inicijativnog odbora za stvaranje jedinstvene Socijaldemokratske partije Crne Gore, čijem je osnivačkom kongresu, u junu 1993, i predsjedavao.

Osnivač je ogranka Matice crnogorske u Herceg Novom i njegov prvi predsjednik. Prvi je javno postavio pitanje deportacije Muslimana iz Herceg Novog u maju 1992. i osudio takvu politiku.

Objavio je dvanaest publicističkih djela, među kojima se ističu „Sumrak staljinizma“, „Tri izazova staljinizmu“, „Balkanski džoker –Albanija i Albanci“, „Saga o Kučima“, romansirana biografija crnogorskog državnika i političara Veljka Milatovića. Sarađivao je i s Vladimirom Dedijerom u pisanju Titove biografije, a prvi roman „Brđanin“ objavio je 2010.

Izvor: RTCG

6 Komentari

  1. Kada neko uzme na sebe da piše biografiju o nekom licu i u njoj iznese sve činjenice po kojima je ta osoba ostavila traga u nekoj oblasi, onda bi trebala da da podatak o mjestu rođenja, a kada se radi o crnogorcu i pleme iz kojeg potiče. Znam da mu je nadimak bio “Kuč”, pa pretpostavljam da je iz Kuča, kraj Podgorice.

  2. Malo cu ovig puta iznijeti, mozda i ne treba ali bez uvreda. Bas ivih dana se latih da pronadjem ko sam i od koga poticem. Svatim da se bas ne mogu pronac. Jedino sam cula da su moji porijeklom sa Dobrske Lipe. Ali dobro nije ni bitno jer ovog puta necu ici dalje od prpradjeda. Ali dok cetam ova dijela nasih pisaca ili istoricara pa im citam biografiju, i pronadjoh da su 90% zavrsili fakultete u Srbiju, pa pitam zasto u to vrijeme ne odose u Sloveniju, Hrvatsku, BIH, Albaniju i dr.

  3. Svoju novinarsku reputaciju Marović je stekao u Beogradu, uglavnom kao novinar Tanjug-a i Politike, a kao novinar-penzioner je nastavio da piše za pojedine crnogorske listove. Njegova publicistička djela, sudeći po naslovima, bila su uperena protiv ondašnjeg SSSR-a. Ovdje je interesantno da se neko sjetio Miodraga Marovića na sedmogodišnjicu njegove smrti, iako se za takva sjećanja uzimaju okrugle godišnjice.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code