Početna Društvo Sjećanje na pobunu mornara u Boki kotorskoj i strijaljane vođe

Sjećanje na pobunu mornara u Boki kotorskoj i strijaljane vođe

6

Prije 102 godina 11. februata 1918. u Škaljarima su strijeljane vođe pobune mornara u Boki Kotorskoj: František Raš, Anton Grabar, Jerko Šišgorić i Mate Brničević. Poštujući i slijedeći slobodarske tradicije članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog uz organizaciju drugova iz UBNOR-a Kotor, položili su cvijeće i sjetili se hrabrih mornara na spomen obilježju u Škaljarima.

Foto: Pixabay

Pobuna mornara na austrugarskoj ratnoj floti, koja je bila usidrena u Boki Kotorskoj, kao jednoj od najvažnijih ratnih luka u Prvom svjetskom ratu, počela je na brodovima usidrenim ispred Đenovića i Baošića 1. februara 1918.godine. Revolucionarni komitet pobunjenih mornara nalazio se na brodu „SANKT GEORG“, a nekolicini hiljada mornara pridružili su se radnici iz hercegnovskog kraja, prvenstveno zaposleni u vojnim radionicama u Kumboru, Đenovićima i Arsenalu Tivat.

Pobuna je ugušena 3.febuara 1918.godine uz pomoć snaga pristigle flote iz Pule. Uhapšeno je preko 800 mornara,veliki broj osuđen na vremenske kazne, a četvorica na smrt.

Novski antifašisti se rado odazivaju na poziv drugova iz Kotora da zajedno evociraju uspomene i nadahnjuju se revolucionarnim tradicijama.

6 Komentari

 1. VJECNA IM SLAVA I HVALA!!O ovom treba da uce djeca u skolama,o herojstvu hrabrih ljudi koji su zivote dali za slobodu..za Boku.Nikada da se zaborave,u to vrijeeme dignut glas protiv takve sile.?E za to je trebalo petlju imati.

  5
  1
 2. Kakve veza ima Udruženje NOR-a i UBNOR-a sa pobunom mornara na ratnim brodovima Austrougarske 1918 godine, pa da oni danas odaju poštu mornarima streljanim u Kotoru iste godine. Boka, kao uostalom i cijela Dalmacija bile su dijelovi AU monarhije, a oslobođene su SIKO i zbog uspjeha srpske vojske, gazeći AU vojsku od Soluna do same Austrije. Naravno, srpska vojska je bila dio koalicije koja je porazila AU i Njemačku i oslobodila zemlje današnje Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije. To je istorija koja se ne može pobiti. A ti SIKO, mora da si iz istorije imao jedinicu, jer si pokazao totalno neznanje o žrtvama koje je ondašnja Srbija podnijela u Velikom ratu.

  12
  6
  • Pokrivenik # majstore opet lažna istorija , čitaj knjige ne slusaj popove, 1915 godine sav muški živalj Srbije pobjegao je jer su ih Austrougari razbili, i nisu smjeli da se vrate, onda su Britanci i Francuzi krenuli u ofanzivu kojoj su se i Srbi prikljucili, dosli u slobodnu CGoru ,jervje sva vojska otisla , i normalno bratski ukinuli su junačku Crnu Goru . Eto to je prava istorija ,tek kada to budete pricali Srbima mići cete naprijed

   4
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code