Početna Kultura Sjećanje na poznatog Novljanina, Sima Čolovića

Sjećanje na poznatog Novljanina, Sima Čolovića

1

Na današnji dan 2009. godine u Domu starih u Risnu umro je, u 92. godini, prvi direktor Lovćen filma Simo Čolović. Bio je producent, scenarista i reditelj. Jedan od pionira savremene crnogorske kinematografije.

Simo Čolović (Treći, gornji red) // Foto: Lovćen film // Sa snimanja filma “Dan četrnaesti”

Rođen je 1918. u Mihanićima kraj Dubrovnika, a u Herceg Novi je doselio 1930. i tu završio gimnaziju, a potom u Sarajevu učiteljsku školu.

Kratko je radio kao učitelj, da bi 1949 godine s čuvenim snimateljem Stevom Lepetićem počeo da radi prve dokumentarne filmove u Crnoj Gori, od kojih je najpoznatiji „Kongres fiskulturnika“ iz 1950. godine. Tačnije, Čolović je napisao scenario i bio reditelj, a Lepetić snimatelj. To je prvi dokumentarni film crnogorske  kinematografije.

Ministarstvo prosvjete NRCG za direktora Preduzeća za proizvodnju filmova „Lovćen film“ na Cetinju, postavilo je Novljanina Sima Čolovića, dotadašnjeg direktora  Preduzeća za raspodjelu filmova u Herceg Novom. Stupio je na dužnost 1. aprila 1949. godine. Filmska oprema se sastojala od dvije filmske kamere i nekoliko manjih reflektora i bila je smještena u jednoj privatnoj zgradi. Formiranje „Lovćen filma“ i njegov rad, neko vrijeme se odvijao u kancelarijama Ministarstva prosvjete, dok preduzeće nije dobilo smještaj u zgradi Gimnazije, sve do preseljenja preduzeća u Herceg Novi 1952. godine.

Za svoju monografiju „Herceg Novi u crnogorskoj kinematografiji“ Simo Čolović je dobio „Zlatnu mimozu“ na 19. Hercegnovskom filmskom festivalu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code