Početna Društvo Sjećanje za junačku pogibiju Nikole, Sava, Stijepa i Daša

Sjećanje za junačku pogibiju Nikole, Sava, Stijepa i Daša

27

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, sa udruženjima boraca NOR-a i antifašista Herceg Novi, Tivat i Kotor će 21. januara obići mjesto pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca, Danila Daša Pavičića, na Podima kod Herceg Novog. Položiće vijence i odati poštu na 77. godišnjicu od junačke pogibije četiri najistaknutija člana MK KPJ Boke Kotorske.

Ove godine organizator je Udruženje boraca NOR-a i antifašista Kotor.

Komemoracija će se održati 21. januara sa početkom u 11 časova na mjestu pogibije na Podima i u 12 časova pored spomen kosturnice uz spomenik “BEZMETKOVIĆ” na Savini.

Preko 300 domaćih izdajnika je 21.januara 1943.godine, potpomognuti okupatorskim vojnicima, opkolilo junake, koji su sa bombama u rukama, bez ikakvih izgleda za spas pokušali proboj i herojski pali za svoje ideale i slobodu svog naroda, podsjeća predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novog, Branislav Božović:

-Veseleći se uspješnoj likvidaciji četvorice čelnih komunista i partizana, zagrljene su sluge okupatora na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom, oko mrtvih junaka, zaigrale sramotno kolo uz taktove okupatorskih bajoneta. Novljanin, simpatizer KPJ, Luka Cirigović, fotografisao je kolo, koje je narod nazvao “Krvavo kolo”. Tako je nastao autentičan i upečatljiv dokument o izdajnicima – podsjeća Božović.

27 Komentari

 1. Осуђен од цивилизованог свијета од самог настанка у Царској Русији,завршно са европским декларацијама крајем прошлог вијека Комунизам је отишао на сметлиште историје.Данашњи поштоваоци тиоистичког комунизма су последњи остатци ретроградних снага и поштоваоци лика и дијела носиоца фалуса (штафете) Мила Ђ
  Живјела ЕУ,НАТО,УСА и остале земље побједнице над Фашизмом и Комунизмом.

 2. Ideja antifašizma je u Herceg Novom potpuno poražena. Baštinici onih koji su igrali kolo danas su na vlasti u gradu, u hordama koje skrnave uspomenu na slobodare. Herceg Novi je jedini grad u Evropi koji javno staje iza kleronacizma i fašizma

 3. Sjetimo se naših Heroja! Vratimo se bar na kratko normalnim vrijednistima i istinskim veličinama . A ovi sto šetaju bi da vrate kolo na trg sve se broji.

 4. Nije tu jedno, već tri sramna kola, a unutar njih mrtvi ljudi. Ko se nad ovim ne zgrozi, nije normalan. A ime špijuna treba javno kazati, ko zna. Ja, recimo, ne znam, ali bi mi bilo milo znati da učim svoj podmladak da se čuva od takvih. Špijun se ne postaje, rađa se!

 5. “Čega se pametan stidi sa tim se budala ponosi” tako i ti moj dobri vjerovatno još misliš da je zemlja ravna ploča. Cio svijet osuđude fašizam a ti pričaš o saradnicima fašističkih okupatora i ponosiš se sa njima, a ponosiš li se i sa sugrađankom koja je špijala ove heroje i koja je nedavno umrla a cio grad zna iz koje je porodice tvoja heroina.

  • Koja je to bila bogati?
   Pitam jer sam znao nekad i zaboravio a evo pokušao sam naći neku informaciju na netu ali ništa.
   Znam da je neko domaći ođe čije sam potomke znao po liku.

   • To je dan danas priča koju Novljani, naročito Kamenjani ne vole da pominju. Ali, ukratko, jedna žena je rekla jednon popu dje se partizani kriju. Ta žena je voljela jednog od njih i vjerovatno se izlanula. Onda je pop izdao momke Talijanima. Pop je poslije rata strijeljan a žena se dobro udala.

    1
    1
 6. Evo ih i danas , isti ti koji podržavaju četničku ideologiju litijaju preko tog trga, nek nas podsjeti ova fotografija kakvi su kad im se da sloboda

  • mki2@ da tacno je tako crkva i cetnici uvijek su bili zajedno,sada ovoliko naroda ,nesto ne stima u istoriji- GDJE SU PARTIZANI-NE ZNAM DA LI ME SJECANJE SLUZI,ALI I SRBI SU BILI U PARTIZANIMA????? DA LI JE I OVO SADA UPITNO??

 7. Nije tacno da je “300 domacih izdajnika” opkolilo junake. To su bile “patriote”, kraljevi “borci”, ciji potomci svake godine daju parastos vrlom komandantu “kraljeve vojske u otadzbini” i borcu za slobodu, ratnom “heroju” Drazi Mihajlovicu.

  1
  1
 8. Tako je. Danas nam sljedbenici cetnicke ideologije setaju i molebanisu, vracaju nas u tamni srednji vijek, zaludjuju svekoliki narod, drze besmislene govore s neprovjerenim cinjenicama. Pustite narod da radi, para od crkve nema. A u njihovim redovima sve posteni i bezgresni, drze se zapovijesti, malo morgen.

  1
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code