SJEDIŠTE I GALERIJSKI PROSTOR FONDACIJE ”PETAR LUBARDA” NA TVRĐAVI FORTE MARE

SJEDIŠTE I GALERIJSKI PROSTOR FONDACIJE ”PETAR LUBARDA” NA TVRĐAVI FORTE MARE

125
0
Podijeli

JUK Herceg fest i fondacija ”Petar Lubarda”, potpisali su protokol o saradnji za korišćenje prostora u tvrđavi Forte Mare za galeriju ove fonadacije, čije je sjedište u Herceg Novom.

– Protokol o saradnji je na 5 godina s mogućnošću produženja i jako smo zadovoljni što sve ide po planu, jer će ovo biti od velikog značaj za grad – kazao je za Radio Jadran, nakon potpisivanja ugovora predsjednik Savjeta JUK Herceg fest, Ivica Zidar.
On napominje da prostor sada treba oplemeniti i prilagoditi ga novoj namjeni, ali sve će potrajati, pa očekuje da bi otvaranje galerije moglo biti iza 1. avgusta.
Fondacija Petra Lubarde će osim galerijskog prostora u Herceg Novom imati i svoje sjedište koje se od početka njihovog osnivanja (2005. godine), nalazi u kući predsjednice fonadacije.
– Napokon imamo svoj prostor koji će biti u funkciji grada, a bićemo fokusirani i na sva ostala dešavanja u gradu – kaže nam predsjednica Đina Lazar.
– Na ovom mjestu koje je izuzetno atraktivno ”čuvaćemo istoriju kroz umjestnost za budućnost” i to je najveće bogastvo koje možemo da ostvarimo – ističe Đina Lazar za Radio Jadran.
Galerija koja će raditi tokom čitave godine zasigurno će nakon otvaranja uz kvaliteteno osvjetljenje biti pravi izazov za posjetioce koji će do nje dolaziti direktno sa šetališta, što će joj dati još jednu posebnost.
Ovo je jedina fonadcija u Crnoj Gori iza koje je ime jednog umjetnika i osnovni joj je cilj očuvanje njegovih djela za generacije koje dolaze.
Dva puta godišnje izlaganjem djela Petra Lubarde obilježvaju godišnjice njegovog rođenja i smrti.
Lubarda je u jednom periodu pohađao osnovnu školu u Herceg Novom i na Cetinju u kome je osnovao Umjetničku školu i koja je kasnije premještena u Herceg Novi. Bio je prvi direktor te škole.
Izložba “Lubarda kao inspiracija”, obuhvata radove učenika srednjih škola učenika iz Herceg Novog i Cetinja i tokom ove godine bila je priređena povodom obilježavanja 40 godina od smrti ovog velikog umjetnika na Cetinju, u Herceg Novom, Baru i Podgorici.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code