Početna Društvo Sjutra memorijalno darivanje krvi posvećeno Jovanu Kosaću

Sjutra memorijalno darivanje krvi posvećeno Jovanu Kosaću

3

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi organizuje sjutra u Opštoj bolnici Meljine 6. Memorijalno darivanje krvi, posvećeno tragično preminulom Jovanu Kosaću.

Akcija će trajati od 10-14h i biće sprovedena pod nadzorom Zavoda za transfuziju krvi KCCG.

-U uslovima epidemije to znači strogo poštovanje mjera NKT-ea, uz nošenje zaštitnih maski, distancu. Obavezan je prethodni preged doktora, koji provjerava pritisak i opšte zdravstveno stanje davalaca.

Niko ne smije imati bilo kakve respiratorne probeme. Svi davaoci su dužni da popune i upitnik sa 30 pitanja. Za netačne podatke se krivično odgovara, a takvih slučajeva nijesmo imali do sada-kaže za Radio Jadan predsjednik KDDK Herceg Novi, Zoran Srdanović.

Hercegnovski klub dobrovoljnih davalaca krvi je jedan od najktivnijih u Crnoj Gori i ove godine je već organizovao dvije akcije. Jedna je bila za Praznik mimoze na kojoj je bilo 50 davalaca krvi, a druga 16.maja posvećena tragično preminulom policajcu Milutinu Lekoviću u kojoj je učestvovao 61 davalac.

Sljedećeg mjeseca akcija će biti organizovana za 28.Oktobar, Dan opštine Herceg Novi.

-Jedan smo od najktivnijih klubova u državi, sa 250 članova, među kojima je dosta studenata. Kada smo god u mogućnosi da damo krv to naši članovi urade i mimo organizovane akcije. Posljednjih dana bila je velika potražnja za negativnom krvnom grupom. Nekada je to teško obezbijediti, jer muškarci mogu da daju krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri- posdsjeća Srdanović.

U cijeloj Crnoj Gori je i epidemija korona virusa dosta uticala na dobrovoljno davalaštvo, ali Herceg Novi zahvaljujući jedinom dobrovoljnom klubu uspijeva da odgovori svim izazovima.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code