Početna Oko nas Kotor Sjutra nova epizoda kotorske krize vlasti

Sjutra nova epizoda kotorske krize vlasti

6

Nakon burnih dešavanja s početka radne nedjelje ispred skupštinske sale u Kotoru, jer su 17 odbornika DPS-a, SD-a, LP-a, HGI-ija i odbornica Bruna Lončarević, naišli na zapečaćena i zaključana vrata, neizvjesno je što će se sjutra ujutru dešavati.

Naime, Klubovi odbornika nove većine u lokalnom parlamentu sa Brunom Lončarević odlučili su da sazovu XXI sjednicu Skupštine za 10 časova da bi razriješili predsjednicu Skupštine opštine Kotor, Dragicu Perović. Ona, kako tvrde, konstantno zloupotrebljava funkciju i krši zakon.

Iako nova skupštinska većina u Kotoru vjeruje da bi smjenom Perovićeve, a potom i predsjednika Opštine, Vladimira Jokića, bila riješena jednoipogodišnja kriza vlasti u Kotoru, ne znaju hoće li sjutra opet naići na zatvorena vrata.

-To je teško predvidjeti. Postoji intencija da se vrata otvore, vidjećemo – kazao nam je Željko Avramović iz DPS-a.

Komentarišući što je u međuvremenu i Dragica Perović zakazala sjednicu Skupštine za 10. jul, sa takođe jedinom tačkom dnevnog reda-njenom smjenom, pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi i Zahtjev za sazivanje sjednice od 13. juna, Avramović kaže:

– Ona tumači po njenom. Mi smatramo da je zakasnila. Jer, imala je vremena do sada sto puta da zakaže Skupštinu, a nije, zato što su izgubili većinu. Da mi nismo već zakazali sjednicu, ne bi ni ona sigurno – navodi Avramović.

Inače, juče se oglasilo i Ministarstvo javne uprave koje je saopštilo da je evidentno da predsjednica Skupštine i predsjednik Opštine Kotor ne žele da stvore uslove za normalno i redovno funkcionisanje SO:

– Imajući u vidu višemjesečnu problematičnu situaciju u Kotoru koja je eskalirala ovih dana grubim kršenjem zakona predsjednice Skupštine opštine Kotor, Dragice Perović i predsjednika opštine, Vladimira Jokića, kao i nepoštovanjem roka koji je Vlada odredila za uspostavljanje normalnog funkcionisanja Skupštine opštine Kotor, Ministarstvo javne uprave će, u skladu sa svojim nadležnostima, na prvoj narednoj sjednici upoznati Vladu o svim detaljima i činjenicama- kazali su iz Ministarstva.

To znači da bi sjutra iz Vlade trebalo očekivati “smjernice” . Niko se ne usuđuje da prejudicira kakve. Jokić je nedavno tražio da Vlada uvede prinudnu upravu, ali, to sada ne odgovara odbornicima koji čine većinu. Samo, da li imaju izbora i drugih mogućnosti da izađu iz političkog i pravnog lavirinta?

6 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code