Početna Politika SJUTRA NOVSKA SKUPŠTINA – VLAST I ČAST (NI)JESU ISTO

SJUTRA NOVSKA SKUPŠTINA – VLAST I ČAST (NI)JESU ISTO

0

skupstina hn praznaSjednica hercegnovskog lokalnog parlamenta zakazana za sjutra na inicijativu Udruženja građana Izbor na kojoj bi moglo da se raspravlja o Predlogu Odluke o skraćenju mandata odbornicima Skupštine opštine Herceg Novi, presedan je u Crnoj Gori i to u opštini koja je već 13. godinu u rukama opozicije.
Inicijativu za skraćenje mandata odbornika potpisalo je 1020 građana, smatrajući da koaliciona vlast u Herceg Novom zaslužuje prijevremenu provjeru glasačkog tijela nakon prošlogodišnjih sedmoaprilskih izbora. Anketa “Izbora” potvdrila je da je stanje u Heceg Noovm u svim oblastima zabrinjavajuće, kao i da u zabrinjavajućem visokom postotku, preko 70 i 80 odsto ispitanih ne vjeruje opštinskoj vlasti i njenim obećanjima. Kako će ko od odbornika glasati, po savjesti, političkoj odgovornosti, partijskom linijom ili nekom novom logikom? Hoće li svi doći, da bar prisutvom pokažu da poštuju građanske zahtjeve? Ništa se sa sigurnošću ne može reći do sjutra. Sigurno je smao da će to biti redovna sjendica sa gotovo vanrednim dnevnim redom. Zato ne čude tenzije u redovima svih partija.
Po Statutu SO predloženi dnevni red biće dat na usvajanje. A tu se već može kristalisati situacija i znati kako bi ko mogao da se izjasni o samoj inicijativi.
No, ni to ne mora da znači, jer o svemu odbornici mogu raspravljati, ali ne moraju nešto i izglasati.
Ono što može dodatno da zakomplikuje situaciju jeste i to što je osim ove tačke dnevnog reda, stavljena još jedna, Odbornička pitanja i odgovori, kao i zapisnik sa desete sjednice SO.
Kako se odbornici o dnevnom redu izjašnjavaju u cjelini, malo je vjerovatno da tu neće biti jedinstveni.
Takođe vrlo jasna indicija o mogućem raspletu biće i broj odbonika koji će prisustvovati zasjedanju, što može biti reflektovanje odnosa u vladajućoj koaliciji sa državnog na lokalni nivo.
Moguće je, dakle, da ćemo čuti šta odbornici misle o tome kako građani potpisnici inicijative vide njihov dosadašnji rad. Ali da li će biti onih koji će samokritično staviti prst na čelo i zapitati se “Jesmo li opravdali dato povjerenje?” – to već niko ne zna. Sve solucije su u, politički dozvoljenim okvirima, moguće, a koja je najrealnija, niko od političkih aktera ne bi da istrčava. A da su u “strahu velike oči” potvrđuju i glasine o navodnoj političkoj korupciji u Hreceg Novom, uoči sjutrašnje Skupštine.
Kako god da započne i završi 11. sjednica SO, biće upisana i upamćena kao prva koju su sa ovakvom temom inicirali građani.
Može li Herceg Novi i dalje od toga, znaće se sjutra u 10 časova za kada je sjednica zakazana i na kojoj će u ime podnosioca inicijative “Izbora” biti advokat Mladen Ivanović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code