Početna Politika Sjutra obilježavanje Dana parlamentarizma

Sjutra obilježavanje Dana parlamentarizma

0

Crna Gora će sjutra obilježiti 114 godina od uvođenja parlamentarizma, kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana Narodna skupština.

Svečanost je trebalo da se održi 30. oktobra, ali je odgođena zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Ovogodišnja svečanost posvećena je stručnoj Službi Skupštine Crne Gore i zaposlenima u najznačajnijem zakonodavnom tijelu u državi.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić govoriće na svečanosti na platou ispred zgrade parlamenta, a biće upriličena izložba fotografija „Iz parlamentarnog foto-arhiva“.

Dan parlamentarizma u Crnoj Gori se slavi 31. oktobra, na dan kada je 1906. godine na Cetinju konstituisana prva Narodna skupština u Crnoj Gori.

Ustavom za knjaževinu Crnu Goru iz 1905. godine oblik vladavine je zamijenjen ustavnim parlamentarnim sistemom.

Tada je ustanovljeno da je knjaževina Crna Gora nasljedna i ustavna monarhija, narodno predstavništvo je Narodna skupština, koja zamjenjuje dotadašnje narodne zborove, sastanke i vijeća u Crnoj Gori.

Tadašnjim Ustavom određeno je da se Narodna skupština sastoji od poslanika koje je narod slobodno izabrao i onih koji dolaze po položaju.

To su mitropolit crnogorsko-primorski, arcibiskup barski i primas srpski, muftija crnogorski, predsjednik i članovi Državnog savjeta, predsjednik Velikog suda, predsjednik Glavne državne kontrole i tri brigadira koje imenuje knjaz Gospodar.

Saglasno Ustavu za knjaževinu Crnu Goru, 7. jula 1906. godine donijet je Zakon o izborima narodnih poslanika po kojemu su održani izbori 27. septembra.

Na Cetinju je 31. oktobra u Zetskom domu konstituisana prva crnogorska Narodna skupština, pa je to dan početka parlamentarizma u Crnoj Gori.

Izvor: Mina

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code