Sjutra počinje 12. HSF

Sjutra počinje 12. HSF

6
Podijeli

Svečanim otvaranjem na trgu Belavista u Starom gradu u 20:30 h počinje ovogodišnji HSF, nakon čega slijede izložbe u galerijama „Sue Ryder“ i „Josip Bepo Benković“ i koncert na tvrđavi Forte Mare, poznatog bokeljskog hip-hop benda Who See. Ovo se čulo se na današnjem pressu povodom otvaranja festivala, na kojem je za prvog ambasadora festivala proglašen William Simpson.

Jedan od organizatora Jovan Subotić ističe da je festival podignut na viši nivo, a gostujući autori Herceg Novi stavljaju u sami vrh strip festivala.

Picerija i restoran

– Ove godine imamo izuzetan festival. Potrudili smo se da program proširimo i kompletiramo. Zatim, da se osvrnemo na sve aspekte strip stvaralaštva i kulturnog života Herceg Novog, te da 12. izdanje obilježimo sa 12 specijalnih, 5 stalnih i preko 50 gostiju sa Balkana, a i šire – ističe Subotić.

Specijalni gosti dvanaestog HSF-a su: Fernando Dagnino (Španija), Juanan Ramirez (Španija), Giada Perissinotto (Italija), Walter Venturi (Italija), Joevito Nuccio (Italija), Dan Verlinden (Belgija), Mirko Čolak (Srbija), Davide de Cubelis (Italija), Alessandro Patrovicchio (Italija), Lorenzo Pastrovicchio (Italija), Jovan Ukropina (Srbija) i Robert Solanović (Hrvatska).

Nikola Ćurčin priznaje da se u prošlosti festival borio sa brojnim nedaćama, a najviše finansijskim, jer je festival iz godine u godinu bio sve veći i zahtjevniji. Ove godine, međutim, organizacija i ponuda festivala su odlične.

– Izbor autora na ovogodišnjem HFS –u čiji će radovi biti izloženi je fenomenalan. Preporučio bih svima da posjete festival, jer sve treba da se vidi, a svaki dio je dobro osmišljen. Ranije je sve bilo “u zadnji čas” da se nekad nešto i odlagalo, bilo je raznih problema, ali sad sve funkcioniše – objašnjava Ćurčin.

Specijalni gost festivala, koji je ujedno proglašen i za njegovog prvog ambasadora u svijetu, tvorac vizuelnog stila pupularne TV serije “Igra Prestola” (Game of Thrtones), William Simpson priča da je prvi put na festivalu bio prije dvije godine i da nosi lijepe uspomene, a festivalu će se uvijek vraćati. Herceg Novi je za njega divan grad, sa toliko lijepog za vidjeti.

– Kada sam čuo da žele da me proglase za ambasadora festivala najprije sam bio počastvovan, a onda i šokiran. Za razliku od drugih festivala, na ovom je opuštena atmosfera, posjetioci imaju neposredan odnos sa autorima. Srećan sam što sam ambasador. Ranije sam dolazio na kratko jer sam bio zauzet oko rada na seriji Games of Thrones, ali sada kada je ugovor završen i kada sam slobodan, nećete me se otarasiti – priča kroz smijeh Simpson.

Nebojša Mandić ističe da je ovogodišnji festival uveo novine kao što je saradnja sa osnovnim školama:

– U ponedjeljak ćemo imati časove u OŠ Milan Vuković i Dašo Pavičić. Naši pedagozi Tihomir Tikulin Tico iz Zagreba, Vladimir Vesović iz Beograda, Filip Andronik iz Sarajeva i Nikola Ćurćin iz Herceg Novog će predavaiti djeci u osnovnim školama, a radove ćemo izložiti u dvorištu muzeja Mirko Komnenović – ističe Mandić.

HSF i ove godine nastavlja  saradnju sa Ambasadom Italije i Ministarstvom kulture Crne Gore, te će predstavnici gostovati na svečanom otvaranju festivala.

6 Komentari

 1. Ovo je ve 12 HSF, pa iako mlad, već je stekao međinarodnu reputaciju. Koliko se sjećam prije dvije godine, prepoznat kao kulturna manifestacija koja je stekla povjerenje i mladi ih i starijih, HSF dobio je i posebno priznanje države Italije za širenje kulture među narodima. Njegov osnivač je prvih osam godina sam, bez ičije pomoći, radio na njegovoj reputaciju, a sada se vide rezultati tog rada. Strip kao umjetnost je uveden kao poseban predmet na mnogim FLU, a za one koji ne znaju, crtež je osnov slikarstva, samim tim i stripa. Reputacija strip animatora koji su došli kao gosti festivala dovoljno govori o značaju ove kulturne manifestacije.

 2. Gradjanine,ovo placaju ljudi dobre volje koji zele da promovisu ovaj grad sa svijetskim poznatim ljudima!Bolje pozitivno komentarisi,a ne sumnjicavo!

  8
  2
 3. Sve Nikola organizuje od svojih para sa ljudima koji vole strip.ovo je možda i jedina manifestacija u gradu gdje se ne potplacuje neko.bez malicioznih komentara i prosetajte sa djecom da vide strip i da saznaju da postoji još nešto osim kompjutera i tablet telefona.svaka čast momci

  6
  6
 4. Sve je ovo impresivno, ali nedostaju informacije. Ko to finansira i koliko to ukupno košta? Sve lijepo funkcioniše kad se dobro podmaže. Nisam protiv ovoga, podržavam, samo me interesuje ko to plaća. Da slučajno nisam ja kao obični građanin? Zbog učešća g. Subotića vjerujem da jesam i da se ovo radi i od mojih para.

  17
  9
  • A što je bitno ko plaća ? Zar ovo nije dobro uložen novac ? Ja, i ne samo ja, mislim da je ovo jedan od rijetkih kvalitetnih događaja u H. Novom iza kojeg Grad obavezno treba da stane finansijski, organizaciono ni slučajno, jer će sve da upropaste. A što se tiče Jovana Subotića, čovjeka poznajem lično još od vremena osnovne škole, pa bih volio da mi kažeš šta si to loše čuo o njemu kao čovjeku ?

   12
   5

Ostavite komentar

*

code