Početna Društvo Sjutra počinje uređenje okoline rezervoara “Kanli kula”

Sjutra počinje uređenje okoline rezervoara “Kanli kula”

8

Po projektu arh. Srećka Žitnika, odnosno, Biroa za urbanizam i projektovanje DOO biće uređen prostor oko rezervoara “Kanli kula” i obavljena prenamjena u parkovsku površinu. Postojaće čak mogućnost za sport i rekreaciju.

Kako je saopšteno iz preduzeća Vodovod i kanalizacija, uz rezervoar prolazi glavni, magistralni cjevovod DN 600, a tu je i čvorište glavnih distributivnih cjevovoda.

Picerija i restoran

– Nadamo se da ćemo uređenjem prostora uz rezervoar odgonetnuti i neke višegodišnje nepoznanice oko stanja cjevne mreže. Uređenje bi trebalo da krene sjutra, 7. februara, a izvođač je preduzeće “No-Mi” – najavljuju iz Vodovoda.

Radovi podrazumijevaju nivelisanje terena u dva nivoa, izradom potpornih zidova od lomljenog kamena i armiranog betona. Predviđeni su zidovi male debljine i visine da bi što manje opteretili postojeći prostor.

Oleanderi prema ulici “Prve bokeške brigade” biće zadržani, a planom treba da se upotpuni zeleni fond, kako bi se dobio ugodniji prostor, koji bi funkcionalno trebalo da posluži za odmor i sport, kažu u “Vodovodu”.

Rezervoar “Kanli kula” uz istoimenu tvrđavu iz 16 vijeka, jedan je od najznačajnijih objekata hercegnovskog sistema snabdijevanja vodom, smješten na prostoru između vrlo frekventnih saobraćajnica: Jadranske magistrale, Stepeništa “Sima Matavulja” i ulice “Prve bokeške brigade”.

Puni se vodom iz cjevovoda DN 450 mm, a ima zadatak snabdijevanja prve zone, od mora do kote 60 mnm. Uz tzv. “novi” rezervoar nalazi se i armirano-betonska konstrukcija starog, koji već više decenija nije u funkciji.

Čitava slobodna površina od 834 m², koja pripada rezervoaru, jeste neuređen prostor, pokriven trskom i travom, koji ostavlja veoma ružnu sliku čak i kad je okošeno.

8 Komentari

 1. Hoće li se taj objekat smjeti ubuduće posmatrati i fotografisati? Već godina na tom objektu visi tabla o zabrani posmatranja i fotografisanja istog. Mada redovno nosim fotoaparat kada tuda prolazim nisam taj objekat fotografisao, ali ga redovno pogledam pet-šest sekundi. Jedan drug mi je objasnio da do dest sekundi nije kažnjivo. Kada sam jednog ljeta izlašao sa Kanli kule primijetio sam da jedan službenik u kancelariji posmatra na TV meč Đokovića. Ne mogu zamisliti da bih mogao biti zbog toga kažnjen – čisto mahinalno sam bacio pogled. A ako je to stvarno kažnjivo: koliko treba vremena da taj prekršaj zastari? Onda bih dok moj prekršaj ne zastari ljeti putovao malo po svijetu koliko da izbjegnem Spuž.

  8
  1
  • Poštovani Djordje, vaše pitanje sa početka je OK… U SFRJ, pa SRJ, pa SCG, a mislim i u današnjoj RCG, objekti od značaja za vodo – opskrbu stanovništva, nalaze se, da tako kažem pod ‘posebnom zastitom’….. Možda je, da kažem za vrijeme socijalizma i bila malo pretjerana ” zaštita tih objekata”, ali priznaćete, da u današnjem društvu imamo drugu pošast, terorizam, možda još podmuklijeg neprijatelja.. Iz istog razloga bilo je zabranjeno snimanje…. To važi i za brane, hidro elektrane, opitne centre, labaratorije, veče zdravstvene komplekse, vojne objekte i sve što može da ugroziti bezbjednost naše države i njenog stanovništva….
   Drugi dio vašeg posta je pun sarkazma, i Ja ga razumijem…. Potpuno ste u pravu za radnika na održavanju, kapa dolje….. Takvi smo, nažalost, mozgovi su nam metastazirali u glupost… I vjerovatno ste se iz tog, ili sličnih razloga, otišli u bijeli svijet…… Dajte neki lijepi prijedlog poslije tog sarkazma, imali ste ih i ranije na ovome portalu…. Nije sve ovdje tako crno, kao što ni u ‘ Dojčlandu’ ne teče, med i mlijeko…. I Radosav iz Djekne je bio u ‘Minken’, pa ode i po neki građanin ovoga grada, ni tamo nije bajno…. Pozz

 2. Pretpostavljam da su predviđene velike betonske površine, samo malo trave i cvijeća, radi lakšeg održavanja i da se ne troši za zalijevanje.

  5
  2
 3. Svaka cast, odlicna inicijativa
  Nadam se da ce se moci uglaviti i jedno kosarkasko igraliste imajuci u vidu da takog neceg nema na Dubravi ni u Nemili…

  9
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code