Sjutra promocija rječnika romanizama Marine Stanišić

Sjutra promocija rječnika romanizama Marine Stanišić

4
Podijeli

Hercegnovski rječnik romanizama, autorke Marine A. Stanišić, biće promovisan u okviru programa 50. Praznika mimoze, sjutra, 9. februara u 19:30 časova u Gradskoj kafani.

Rječnik Marine Stanišić predstavlja kompleksan katalog romanizama (uz adekvatnu akcentuaciju, etimologiju i upotrebne karakteristike) na kojima počiva tzv. novski, novljanski ili bokeški govor.

Picerija i restoran

Autorka ovim rukopisom vješto bilježi običaje, navike i životne stilove hercegnovskog stanovništva, čemu jezik i govor nesporno pripadaju. Na taj način njeni zapisi imaju dodatnu etnografsku vrijednost koja direktno doprinosi očuvanju tradicije i kulturne baštine, očuvanju lokalnog duha i jezičkog nasljeđa, kao i lingvističkog kulturnog ambijenta.

Kako je za Radio Jadran kazala Stanišić, uz nju na promociji će govoriti recezent Nikola Malović, kao i neko iz Opštine, koja je finansirala najveći dio projekta.

Nakon promocije publiku očekuje i tradicionalno veče bokeških gulozeca.

– Promocija je u srednjem dijelu Gradske kafane, a drugi dio, odnosno veče bokeških gulozeca u prizmelju. Tu će biti bokeški sto. Glavno sam ja napravila, peraške i sve naše običajne torte uz neke slane delicije. Moje drugarice, vrijedne Novljanke sparićale su po želji, takođe običajne specijalitete – navodi ona.

U muzičkom dijelu progama nastupiće Duje i Castel Nuovo bend, koji će izovditi tradicionalne bokeške pjesme.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code