Sjutra: Regionalna premijera filma „Muškarci ne plaču“ otvara 31. filmski festival u...

Sjutra: Regionalna premijera filma „Muškarci ne plaču“ otvara 31. filmski festival u Novom

0
Podijeli

Regionalnom premijerom filma “Muškarci ne plaču” reditelja i scenariste Alena Drljevića, na Kanli kuli će sjutra veče biti otvoren 31. hercegnovski filmski festival – Montenegro Film Festival. Uz tradicionalni vatromet, festival će otvoriti makedonski reditelj Milčo Mančevski, a početak programa najavljen je za 21 h.

Ovogodišnji festival obiluje novinama i producent festivala Zoran Živković vjeruje da će Kanli kula i drugi prostori biti ispunjeni do posljednjeg mjesta:

Picerija i restoran

“Očekujemo dobru posjetu već prve večeri, jer je ovaj film na festivalu A kategorije Karlove Vary dobio 2 prestižne nagrade – nagradu specijalnog žirija i nagradu Cinema Europe, i ovo je prva projekcija nakon Karlovih Vari, dakle regionalna premijera” – navodi za Radio Jadran Živković.

Gosti festivala, kako se očekuje, biće protagonisti filma Emir Hadžihafizbegović i Boris Ler.

Prve večeri na Kanli kuli u 23.15 sati biće prikazan film Redoubtable (Silni) Mišela Azanavisijusa, o legendarnom reditelju Žan-Liku Godaru, koji je premijeru imao na Kanskom festivalu.
Iste večeri, na tvrđavi Forte Mare, u 22 sata biće prikazan film Happy end (Srećan kraj) Mihaela Hanekea, koji prati život mirne buržujske porodice koja živi nedaleko od divljeg izbjegličkog kampa u Kaleu. Nakon toga, u 23.50 na tvrđavi Forte Mare, biće prikazan film Loveless (Bez ljubavi) Andreja Zvjaginceva, koji je bio jedan od favorita za Zlatnu palmu u Kanu.

Lokacije i selekcije

Filmski festival će i ove godine biti održan na nekoliko lokacija: Kanli kula, Forte Mare, Trg Mića Pavlovića, Amfiteatar Herceg festa, Velika i Mala sala Dvorane “Park”, kao i Foaje Dvorane Park. Program obuhvata tri selekcije dugometražnog igranog filma (zvanična takmičarska selekcija, selekcija “Kino Orjen” i selekcija “Kino Evropa”), selekciju dokumentarnog filma, selekciju studentskog filma i industrijsku sekciju.

Glasanje

Živković je istakao da je jedna od važnih novina ovogodišnjeg festivala glasanje publike:
“Publika će na Kanli kuli dobijati posebne kupone na kojima će glasati, i to će se na kraju sabirati. Od ove godine takođe novina je da prostor ne određuje selekciju, jer recimo na Kanli kuli su prošle godine su išli filmovi takmičarskog programa, a na Forte Maru bili su svjetski hitovi. Ove godine prikazuju se naizmjenično sve selekcije, što će biti malo zahtjevnije za žiri”, poručio je on.
Dugometražni filmovi prikazivaće se reprizno u Dvorani Park u 14 i 17 h, i to u velikoj Sali, dok će u maloj Sali biti reprizirani dokumentarni i studentski filmovi.

Ulaznice

Karte za festival u prodaji su od prošle sedmice. Radno vrijeme biletarnice u Dvorani Park je svakog dana od 9 do 12 i od 17 do 19 sati. Od 1. avgusta, ulaznice za filmove koji se te večeri prikazuju na Kanli kuli, kupovaće se na ulazu kule, od 20 h.
Ulaznice za filmove koji se prikazuju na tvrđavi Forte Mare, prodavaće se na tvrđavi od 9 do 23 sata. Cijena ulaznice za oba filma po večeri je 4 €. Kompleti ulaznica se mogu kupiti do 1. avgusta, a cijena za filmove na Kanli kuli je 21 €, dok je za filmove na Forte mare 18 €. Za filmove u dokumentarnoj i studentskoj selekciji, ulaz je slobodan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code