Početna Naslovna Sjutra Skupština: Dolaze Izbor, Građanski savez, Nova, Novska lista, neće DPS, SDP,...

Sjutra Skupština: Dolaze Izbor, Građanski savez, Nova, Novska lista, neće DPS, SDP, URA, a ostali?

26

Nova većina u herecgnovskom parlamentu, koju čine opozicione partije, nije saglasna oko dolaska na sjutrašanju sjednicu Skupštine. Nju je u drugom pokušaju sazvala grupa od 15 opozicionih odbornika, kako bi izabrala novu predsjednicu Skupštine, Ljiljanu Bojanić, a onda  u petak, na novom zasjedanju usvojila budžet za ovu godinu, jer, Odluka o privremenom finansiranju „ističe“ 31. marta.

Ministarstvo javne uprave ponovilo je da smatra nezakonitim sazivanje sjednice Skupštine, jer su odbornici propustili da kada su razriješavali Andriju Radmana, izaberu novog predsjednika. To ponovljeno mišljenje su dostavili hercegnovskoj opoziciji, na njihov zahtjev.

U SDP-u i Uri, koji imaju tri odbornika, kao i u DPS-u, koji je još u izvršnoj vlasti i ima 13 odbornika, kazali su Radiju Jadran da neće doći na Skupštinu.

“Mi ćemo poštovati mišljenje Ministarstva javne uprave u svakom slučaju. Ipak, večeras ćemo održati sjednicu Kluba odbornika na kojoj ćemo se konačno odrediti prema tome da li ćemo sjutra prisustvovati sjednici koju je sazvala opozicija” – kazao nam je predsjednik OO DPS-a, Slobodan Radović Krušo.

Potpredsjednik OO SDP-a, Dragan Šimrak podsjeća da je SDP bio inicijator smjene Andrije Radmana sa mjesta predsjednika SO da bi se, kako je kazao  koliko toliko obezbijedili fer i demokratski uslovi za održavanje vanrednih izbora u Herceg Novom.

– Pošto se u ovom slučaju, nadležno Ministarstvo na žalost ne ponaša vođeno zakonskim nego političkim razlozima i time ugrožava zakonito izglasavanje novog predsjednika Skupštine, SDP smatra da treba prekinuti ovaj proces i usredsrijediti se na izbornu kampanju. Nećemo prisustvovati Skupštini – istakao je Šimrak, uvjeren da će u Herceg Novom doći do promjena i da će okosnica nove vlasti u Herceg Novom biti koalicija SDP URA – “Pobjeda je tek početak”.

Nezavisni odbornik, Milovan Baždar neće doći na sjutrašnje zasjedanje, jer je, kako kaže, situacija nakon pristiglog odgovora Ministarstva za javnu upravu, pomalo apsurdna.

– Opozicija se zalaže za priznavanje regularnosti rada Skupštine u velikoj mjeri zbog usvajanja budžeta Opštine za ovu godinu, a DPS preko svojih funkcionera na lokalnom i državnom nivou po svaku cijenu opstruiše takav pristup. Razlozi za ovakvo djelovanje DPS-a su potpuno jasni: važnije je napadati opoziciju i optuživati je za prekid rada Skupštine i neusvajanje budžeta nego usvojiti vlastiti predlog budžeta i izbjeći moguću blokadu javnih finansija. Takođe, važno im je da obavezno „odmaknu“ novu skupštinsku većinu od njihove izvršne vlasti kako bi mogli sačuvati svoju partitokratiju u novskoj vlasti do okončanja vanrednih lokalnih izbora. Jako im je stalo da do izbora raspolažu opštinskim finansijama i da ih usmjeravaju prema svojim simpatizerima (nevladine organizacije, sportska udruženja, razni dobavljači i slično) – ističe Baždar poručujući opoziciji da nadležni državni organi i izvršna vlast u Novome neće priznati bilo kakve odluke Skupštine.

– U takvoj situaciji je besmisleno usvajati  budžet koji bi ostao nepriznat i ne bi se sprovodio. To je nepotrebno trošenje energije imajući na umu da je izborna kampanja već započela. Osim toga, budžet je najvažniji politički dokument, a aktuelni predlog je DPS-ov dokument, kojeg oni sada ne žele podržati. Čak da i priznaju budžet koji bi usvojila opozicija, mogli bi neke stavke iskoristiti kao alibi za selektivno usmjeravanje sredstava shodno njihovom interesu.

Opozicija nema niti jedan razlog da DPS-u i njihovoj izvršnoj vlasti „gura u ruke“ budžet za čije neusvajanje su isključivi krivci na adresi DPS -tvrdi Baždar.

Na drugoj strani, 13 odbornika Izbora, Građanskog saveza, Nove i Novske liste nemaju nikakve dileme i uprkos negativnom mišljenju Ministarstva ne odustaju od Skupštine koju su sazvali.

Odbornica Izbora, Nataša Martić kaže da su  apsolutno za to da treba da prisustvuju sjednici Skupštine:

– Ranije takođe, tokom opozicionih sastanaka, stav Izbora je bio da uprkos prvobitnom mišljenju Ministarstva javne uprave, skupštinska većina treba da održi sjednicu o imenovanju novog predsjednika Skupštine i apsolutno ćemo prisustvovati u punom sastavu, poručila je Martićka.

Predsjednica odborničkog kluba Građanskog saveza, Jovana Šijačić takođe smatra da mišljenje Ministarstva nije obavezujuće:

– Priznali su svoju krivicu gdje kažu da Zakonom to definitivno nije do kraja sprovedeno, ali i da će nastojati da to riješe u sljedećem donošenju Zakona. Njesu odgovorili na sva pitanja koja su bila postavljena, zaobišli su ono što je bilo najbitnije, a to je: šta se dešava ukoliko bi došlo do smrti predsjednika Skupštine? Kako bi ga onda birali? – ističe Šijačić.

Odbornici NOVE smatraju da su se stekli svi zakonski uslovi, jer je prošao i rok od 15 dana od podnošenja njihovog zahtjeva za sazivanje Skupštine.

– Praktično ne možemo biti taoci. Nije nam odgovoreno na naše pitanje što bi bilo ukoliko bi predsjednik SO preminuo – da li to znači da Skupština ne bi funkcionisala 4 godine ako bi predsjednik naprasno izgubio život. Tako da, potpuno je suviso tumačenje Ministarstva javne uprave. To je jednostavno politički odgovor na sve ono što smo pokrenuli. Naravno da ćemo prisustvovati i da ćemo izglasati predsjednika SO, jer smatramo da je najveća šteta koju Novi trpi to što nemamo predsjednika SO, kazao je predsjendik OO Nove Boiris Seferović.

U ime Novske liste, Miloš Konjević je takođe potvrdio:

“Ići ćemo na Skupštinu svakako i sjutra i u petak kako bi se usvojio budžet”.

No, šta je sa preostalih troje nezavinsih odbornika i dvoje iz SNP-a?

Obrad Gojković i Mirko Mustur još nijesu „prelomili“.

– Moj stav je da treba održati sastanak opozicije i onda zauzeti stav – kaže nam Obrad Gojković.

Odbornik SNP-a Stevo Cvjetković takođe nije u ovom trenutku mogao da precizira kako će se SNP odnositi prema sjutrašnjem zasijedanju. Konačnu odluku donijeće nakon sastanka opozicionih partija.

Najzad, do predložene kandidatkinje za predsjednicu Skupštine, nezavisne odbornice, Ljiljane Bojanić, nijesmo uspjeli doći. Saznajemo, međutim, da je upravo ona sazvala za ujutru, u 7.30 h, prije početka Skupštine, sastanak opozicionara.

Podsjetimo da je za kvorum neophodno najmanje 18 odbornika. Ispada da sve zavisi od „nezavisnih“ Obrada Gojkovića, Mirka Mustura i Ljiljane Bojanić, ali i dva odbornika SNP-a Danijele Đurović i Steva Cvjetkovića.

 

26 Komentari

 1. Jadan je grad pardon selo kad konstatno prolaze turisti iz Zapadne Evrope na putu za Kotor Tivat Budvu a nemajnemaju pojma kuda su prosli OTPOR !!!

  12
  5
 2. Moram odgovoriti ovom pametnkakovicu VRIJEME JE ZA MLADE I OBRAZOVANE pitanjem:Da li znas mladicu ko je preuzeo drzavu na Zutoj gredi?Da li znas da je tadasnja mladost,a danasnji milioneri ovu drzavu doveli do prosjackog stapa.?Mozda biste i Vi mladicu,zeljeli vlast?

  22
  10
 3. Koristi od skupštinskih zasjedanja poslednje dvije godine nismo imali , samo štetu za grad. Tako da ne morate ni sutra “bistriti politiku”. Izbori su za mjesec dana pa ćemo toliko izdržati.

  13
  7
 4. dobro obavjesteni kazu,18 odbornika dolazimna skupstinu.pst,mozda ce ih biti vise.budzet se mora usvojiti,za dobro grada.da vidimo ko je protiv ovoga.

  13
  7
 5. Ako si neuk:kriv DPS.
  Ako si neinteligent kriv DPS.
  Ako si neobrazovan:kriv DPS.
  Ako si zlonamjeran:kriv DPS.
  “Blago nama novljanima sa ovim opozicionim gromadama”

  24
  31
 6. Da mi je znati koje Su profesije I Koji skolu Su zavrsili u tekstu citirani “politicari”. Pretpostavljam da nijesam nije pravnik. Grad cuda ili sto bi rekao Obrad Milosevic grad penzionera I bu….

  13
  10
 7. Je li vam dps kriv sto smjenom radmana nijeste izabrali novog predsjednika skupstine ali to najvise govori o vama samima kakvi ste,najbitnije je izgleda okriviti dps sta god da se desi!

  27
  32

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code