Početna Naslovna Sjutra SO Herceg Novi: Hitna saglasnost na budžet neophodna

Sjutra SO Herceg Novi: Hitna saglasnost na budžet neophodna

13

Jedina tačka dnevnog reda sjutrašne sjednice lokalnog parlamenta, koju je novoizabrani predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović, sazvao po hitnom postupku, jeste  davanje saglasnosti na Odluku potpredsjednika Opštine Herceg-Novi, u funkciji predsjednika, Dragana Jankovića na ovogodišnji budžet.

Predloženi budžet od nešto više od 20 milioan eura, prošao je javnu raspravu, dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i objavljen je u Službenom listu 3. aprila. Skupština treba sjutra da da “zeleno” ili “crveno svjetlo” na taj dokument.

Bez obzira na odnos političkih snaga, za očekivati je da će odbornici dati saglasnost, jer ukoliko u roku od 60 dana (do 3.juna) to ne učine, Opština će biti u velikoj neprilici. Opasnost od blokade tako će, sasvim izvjesno, sjutra biti izbjegnutana.

Novoj vladajućoj koaliciji (Demokrate, DF, Novska lista, SNP, SDP/URA) ostaje da kasnije  prekroji ovakav budžet i naparavi njegov rebalans, ukoliko joj ne odgovara zbog bilo čega. Uostalom, predloženi budžet je rađen u drugim okolnostima. Uračunat je, recimo, prihod od oko million eura po osnovu Zakona o komunalnoj naknadi. Trebalo je da se primjenjuje od 1. januara, ali još niko u Crnoj Gori do danas nije dobio saglasnost. Ili legalizacija tzv. neformalnih objekata trebalo je da počne 1. marta, ali je odložena za jul, a budžetom su predviđena određena sredstva po tom osnovu.

U svakom slučaju, za Opštinu je protekli period godine, kao i uvijek,  bio vrlo “posan” u prihodima, tim prije što je gotovo zanemaraljiv novac od građevinskih dozvola. Pravo punjenje opštinske kase počinje tek od juna, a glavni je porez na nepokretnosti.

Radni sastanak Bigovića s novinarima

Prije sjutrašnje sjednice Skupštine, u 9 h je predsjednik dr Miloš Bigović povodom konstituisanja novog skupštinskog saziva pozvao novinare na radni sastanak.

Kako god da se zvao susret s novinarima, očigledna je namjera da se s medijima uspostavi dobra komunikacija.

Već 8. juna izbor predsjednika Opštine

Predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi dr Miloš Bigović zakazao je prvu redovnu sjednicu Skupštine opštine za četvrtak, 8. jun, u 12 časova.

Glavni je izbor predsjednika Opštine, a predlog nove vladajuće koalicije je da to i bude Stevan Katić iz Demokratske Crne Gore. Potom će uslijediti izbor i imenovanja.

13 Komentari

 1. Kakva bomba od vijesti jutros.Moskva blokira izbor Katnića,dok se u kolacioni sporazum Demokrata -Fronta ne unesu stavkae dogovorene u Rusiji.Crvenokravataši u procjepu bez izlaza!!!

  1
  2
 2. Odbornici,
  nije uredu da mislite samo o platama, sejninama,… da nije to u pitanju, NEBI GARANT, nebi usvajali budzet. zATO ponovo na izbore. pa cemo imati barem obecanja a i koju zakrpljenu rupu, tretoar, JA SAM ZA NOVE IZBORE!

  1
  2
 3. Ja se nadam da ce moja Novska Lista vidjeti konacno s kim ima posla i da ubuduce dobro paziti s kim ulaze u kolo! Moja Novska Listo pazite se ovi su opasni pojesce vas da se nece za Vas znati. Ako ne budete pazili proci cete gore od Izbora. Meni je sada Zao mnogo sto se te dvije liste nisu udruzile i borile za Nas Novi i protiv svake centrale. Centrala je centrala ma koja bila. Svaka od njih ima cilj da digne PG a Nas Novi ko sljivi! Sve sto je lokalnog karaktera osim pojedinih satelita podrzavam! Novljani probudite se ne spavajte…. dok Vi spavate centrale rzaraju nas Grad. A ove Demokrate imaju iste boje kao Drps

  1
  2
 4. Nezavisno novinarstvo?! Bigo?! Kakav radni sastanak sa novinarima?! Mediji, novinari izvjestavaju o dogadzajima, desavanjima,…., analiticari analiziraju, komentatori komentiraju,…, politicari (i politikanti) realizuju programe, planove, projekte,…. Bigo nije valjda da uvodite vanrednu stanje u H.Novom? Ja i svi iole malo osvjesceni smo za nove prevremene (ponovljene) izbore. Nemojte usvojiti budjet i bice prinudna uprava,… dali 19. Demokrate, DF, Novska, SNP, sdp i urs smije provjeriti svoj ugled, rejting na novim izborima? Ajde budite m….. i to uradite. U ocekivanju boljitka, nezavisnog novinarstva i konacnog i prsvog oslobodzenja CG: AJMO NA IZBORE!!!!

  1
  4
 5. Budzet, visina primanja odbornika, komisij, plate,…a rupe, skole, vrtici, bolnica meljine…? Radni sastanak sa novinarima; jel su novinari zaposleni u opstini? Placa opstina, predsjednik novinare za plasiranje informacij kakve zele foteljasi. Novinari ne mogu, nevsmiju i MOLIM NOVINARI NEMOJTE SE PRODATI!

  12
  5
 6. Za Sladjanu. Moj um sasvim funkcioniše na ddrugi način. Nijesam niti član, niti poslušnik, niti aktivista, čak ni glasač (stalni) bilo koje partije. Zadnje izbore sam prespavao. Ali, lojalni sam građanin. Plaćam redovno sve poreze, struju, vodu, odvoz smeća. Od države tražim i zahtijevam da mi riješi probleme za koje je zadužena. I zbog čega je plaćamo. Samo toliko. Ali, očigledno se ne možemo u nekim elementarnim stvarima složiti.

  10
  5
 7. Gospodine Bigoviću dok ne izaberete predsjednika opštine, dobro otvorite oči u opštini su Vam još funkcioneri sada već opozicionog DPS-a, dobro gledajte šta rade.

  17
  9
 8. Vidi se ds je doticni gospodin bio Poslanik gdje je imai priliku da se upozna sa evropskim parlamentima i da ih primjeni. Svaka cast mladi skolovani covjece iako te ne poznajem.

  29
  21
 9. Ne interesuje me mnogo ni kada će usvojiti budzet, ni kada će mladi gospodin održati konferenciju za novinare. Interesuje me kada će mi popraviti ulicu u Igalu, kada će mi proraditi ove dvije svjetiljke u dvorištu ( dao sam dvorište za gradsku rasvjetu), kada će ukinuti ovaj stupidni propis o povišenju poreza za 150% na garaže ( jer ne mogu ovom ulicom ni dovesti drva, ni odvesti zeleni otpad, ni dovesti namještaj – jer je bočna ulica u kojoj se svi parkiraju da bi izbjegli plaćanje parkinga na glavnoj ulici). Dajte, vi iz nove vlasti, pozababite se time. Kakve konferencije za novinare?! Uhvatite se vi posla i metle!

  47
  13

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code