Početna Društvo Sjutra svečana akademija „Antifašizam i juče i danas i sjutra“

Sjutra svečana akademija „Antifašizam i juče i danas i sjutra“

12

UBNOR i antifašisti Herceg Novog, poštujući svijetle tradicije NOB-a, posebno značajne datume vezane za ovaj grad, organizuju svečanu akademiju povodom 75 godina oslobođenja Herceg Novog i 75 godina osnivanja Prve bokeljske udarne brigade.

Akadaemija „Antifašizam i juče i danas i sjutra“ je najvljena, u nedjelju  u 18 časova, u Dvorani Park. Biće to, kako najavljuju iz ove organizacije, mali festival pjesme, igre, veselja, slobode đe će svi: od najmlađih, hora Muzičke škole, do najprofesionalnijih KIC POP hora Budo Tomović, dati obol da jučerašnja parola“ SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU“preraste u današnju i sjutrašnju DA JE VJEČNA CRNA GORA.

Takođe, niće proglašeni i najbolji literani radovi sa nagradnog konkursa za učenike osnovnih škola, na temu „Vječna luča slobode“.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novi, Branislav Božović, podsjeća da je 28.oktobra 1944.godine, zajedničkim snagama X hercegovačke brigade, II dalmatinske brigade, I bokeljske brigade NOV,oslobođen grad:

– Stvoreni su uslovi da monumentalni spomenik Bezmetković sa savinske čuke,zajedno sa antifašistima, sljedbenicima i poštovaocima NOB-a, čuva sve one ideale i djela za koja su živote položili 586 naših sugrađana. U mjestu Konjsko, Zubci, 5.10.1944.godine, osnovana je I bokeljska udarna brigada i odmah krenula na svoj pobjednički marš, oslobađajući Tivat, Kotor, Budvu,Bar, Ulcinj i nastavljajući oslobađanje Danilovgrada, Podgorice…sve do teških borbi sa balističkim bandama na Kosovu i nakon oslobađanja cijele domovine, rasformiranja u Đakovici. Živote je položilo 196 boraca,a oko 400 ranjeno na pobjedničkom putu – navodi Božović.

Sjećajući se ovih slavnih dana i događaja hercegnovski antifašisti ostaju brana nekim novim oblicima fašizma, razvijaju slobodu, demokratiju i ostaju brana svakoj mržnji i odbojnosti prema svakome i svemu što je drukčije i slabije, dodaje Božović.

12 Komentari

  1. Iza fasizma JUCE ostalo je 60 miliona zrtava Ausvic, Jasenovac i drugi. Iza nacional-sovinizma DANAS na hiljde zrtava Srebrenica, Racak, Strpci na to nasa generacija ne moze uticati ali mozemo sprijeciti SJUTRA da nam se ne desi nesto slicno i za to se trebamo boriti i podsjecati da se nikad vise ne PONOVI.

  2. A moji dragi antifasisti vidite li sta nasi opstinari rade u Igalu od spomenika srijeljanim ljudima u Ii svjetskom ratu u Omladinskom parku. Tamo gdje pocivaju njihove kosti oni okitili drvece kao da je vasar. Da li oni imaju bar malo postovanja.Mislim da bar ono drvece koje je u ogradjenom prostoru u sastavu spomenika nije trebalo kititi. Smrt fasizmu sloboda narodu!

  3. Svaka čast. Svaki nacionalizam do sad nas narod je skupo platio. Bilo da njemački bilo koji drugi. Zato nemojmo se zavaravati, Nacionalizam i fasizam su djeca iste majke koja žele da upravljaju drugima na račun umisljene superiornosti.

    • Isto tako fašizam i komunizam su proizašli iz iste jezuitsko-satanističke kuhinje i dok to narod ne shvati neće moći naprijed. I nažalost dan danas ta kuhinja služi ta bajata jela koja takvi slasno isčekuju a poslije će bit pokvarenih stomaka.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code