Početna Ke Nova Sjutra turnir piciginaša na staroj Banji

Sjutra turnir piciginaša na staroj Banji

7

U okviru zvaničnog programa 49. Praznika mimoze na plaži ispod stare Banje biće sjutra održan turnir u piciginu. Početak je najavljen za 11 h, sa čak 9 ekipa. One će se u morskom plićaku nadmetati u izvođenju najatraktivnijeg poteza, najdužoj seriji udaraca, te priređivanju kolektivne igre kao glavne odlike picigina.

Opravdanost reaktivacije ove autentične i simpatične igre i njenog uvrštavanja u glavni program potvrđuje i broj prijavljenih učesnika, navode organizatori.

Prvi turnir u piciginu, u okviru Praznika mimoze, održan je prošle godine na staroj Banji. Na administrativno ubilježenoj temperaturi vode od 12 C igralo je šest hercegnovskih ekipa – Kombinovani Veterani, Zelenika, Pub Got, Batovi, Furešti i Brancini, a žiri u sastavu Mićko Vukićević, ispred Herceg Festa i Neno Konjević i Lazar Doklestić – članovi NVO Picigin HN i članovi ekipe koja je u Splitu 2011. godine ponijela titulu prvaka Jadrana, odlučio je da je najbolja bila ekipa Batovi, najšarmantnija ekipa Zelenika, a najatraktivniji potez izveo Danilo Tomić (Zelenika).

Picigin je preko 90 godina stara igra nastala u Splitu, prilagođavanjem vaterpola, kojeg su studenti donijeli iz Praga, lokalnim uslovima odnosno plitkoj vodi splitskog kupališta. Atraktivni sport u Herceg Novi je stigao prije najmanje 60 godina.

Picigin se igra u morskom plićaku, sa pet igrača u jednoj ekipi i nema protivnika. Cilj igre je da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže, da se loptica što duže drži u igri i da se sve to začini što atraktivnijim potezima. Važno je i dobro se zabaviti, privući pažnju. Igra se gumenom loptom veličine dlana li manjom, a igrači snažno, jednom rukom udaraju loptu ka saigraču ili u prazan prostor.

Picigin se teško može podvesti pod pojam sportske igre, jer ne podrazumijeva takmičenje za bodove, poene, golove, niti suprostavljene protivnike. Igrači igraju jedan za drugoga, a ne jedan protiv drugoga i pravilo je jednostavno, da lopta mora da bude u vazduhu.

Picigin u Herceg Novom je zbog konfiguracije plaža malo drugačiji od onoga koji se igra u Splitu. Naime, na splitskim Bačvicama svi igrači su u vodi do gležnjeva, na istoj dobini. U novskom piciginu jedan igrač stoji na suvom, na samoj obali, dvojica bočnih igrača su u vodi do gležnjeva, a dva igrača su u dubljoj vodi, do pojasa.

Picigin u okviru 49. Praznika mimoze organizuju Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi.

7 Komentari

 1. A sto je tekstopisac napravio filosofiju od obicnog picigina, splitski, novski, do clanaka, …
  Vazda i svudje je isto, da je loptica sto vise vanka, da ne padne u vodu, i … to je to!

  10
  1
 2. Nekada, na Trana, picigin su igrali pioniri te igre:Deso Kacavenda, Miso Jancic, Jovica Hinic, Nino Rajic- Dzin, Miso Srgota- Longi, Tonci Dorotic-Viski, Miso Bulajic i dr. “Igraliste” je bilo na kraj pijeska (dje su pocinjale seke) a u morskome pravcu prema Crnoj seki i Matovoj seki. Danas bi to trebalo da bude ispod kafane “Aleksandar”. Igra bi pocinjala oko petura popodne i trajala dok se svi ne izredjaju.Bilo je i dosta publike, narocito Njemaca koji su odsjedali u hotelu.

  8
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code