Početna Politika Sjutra vanredna Skupština o Bolnici Meljine: Hoće li doći predstavnici Vlade i...

Sjutra vanredna Skupština o Bolnici Meljine: Hoće li doći predstavnici Vlade i Atlas grupe?

5

Nakon 14 dana od VI redovnog zasijedanja, novski odbornici sjutra će vanredno ponovo u skupštinske klupe, kako bi raspravljali o aktuelnoj situaciji u Bolnici Meljine.

Vanrednu sjednicu inicirao je Klub odbornika DPS-a, a 29 od 34 odbornika u lokalnom paralemntu potpisalo zahtjev za sazivanje Skupštine.

Prema riječima predsjednika Skupštine, dr Miloša Bigovića, poziv je upućen menadžmentu Bolnice Meljine, vlasniku Atlas grupe i Ministarstvu zdravlja.

On je na protekloj sjednici Skupštine najavio da će najkasnije za sedam dana zakazati vanrednu sjednicu Skupštine na koju će pozvati predstavnike Vlade, Atlas grupe i Bolnice Meljine i pokušati da nađu rješenje za tu zdravstvenu ustanovu koja radi duže od 110 godina.

No, prošle su dvije sedmice i Vlada je na kolektivnom godišnjem odmoru. Za sada je poznato da sjednici neće prisustvovati nekoliko odbornika koji su spriječeni da dođu. Bigović nema povratnu informaciju da li na sjednicu dolazi ministar zdravlja, Kenan Hrapović ili predstavnik vlasnika, Atlas grupe.

„Pozivi su uredno poslati svima i prvoklasna sramota bi bila da bilo ko ko je pozvan izostane sa sjednice. Nemamo ni u primisli da bi bilo ko mogao izostati. Neću ni da pitam da li je stigla potvrda ili ne, jer ne bih, kao građanin Herceg Novog, mogao da shvatim da bilo ko može da izostane sa takve sjednice. Nedolazak bi bila prvorazredna sramota za instituciju koju predstavljaju, a onda i pojedinca koji je dužan da sjednici prisustvuje“, ocijenio je Bigović.

On dalje navodi i da u slučaju da predstavnik vlasnika Bolnice ili resornog Ministarstva ne dođu, sjednica će, ipak, biti održana:

„Bilo čiji nedolazak je sam po sebi odgovor. Odgovor može biti kad na sjednici iznesete mišljenje, stav i to je jako važno. Isto tako, ignorisanje i nedolazak takođe je odgovor i tu nema nikakve dileme. Svako snosi svoje konsekvence“, smatra Bigović.

Važno je da su odbornici pokazali potreban stepen ozbiljnosti kako bi se posvetili rješavanju problema u Bolnici. Ipak, o eventualnim zaključcima sada je rano govoriti, jer će sve zavisiti od sjutrašnje diskusije, prijedloga odbornika i sugestije Ministarstva i vlasnika:

„Posmatrajući sa nivoa lokalne uprave, ono što je stav zaposlenih je ono što mi podržavamo. Dakle, sve što su njihovi zahtjevi, to je u suštini i interes grada, jer radnici najbolje znaju što je za njih najbolje, ali i za opštinu“, smatra on.

Ipak, valja napomenuti i da zaključci koje eventualno sjutra usvoje novski odbornici, nijesu obavezujući za Vladu i vlasnika Bolnice. Nijesu formalno pravno, ali, prema Bigoviću, jesu obavezujući prirodno pravno, jer se „ne može niko pozivati na pravno formalne norme koje se kose sa prirodnim pravom“, kaže on. Prirodno je pravo, zagarantovano Ustavom i građanima treba obezbijediti zdravstvenu zaštitu, zaključio je Bigović.

Početak sjednice najavljen je u 11 h.

5 Komentari

  1. Gospodine Bigović, ovo što je radio Jadran prenio kao Vašu izjavu svako normalan doživljava veoma pitko, kao melem na ranu. Međutim, Vi ste se zajedno sa Vašom partijom PZP 2006 godine na referendumu zalagali i glasali za državu sa GOSPODAROM, centralizovanu upravo ovakvu kakva je. To podrazumjeva Boku kao okupacionu zonu u kojoj sve treba prodati i lokalno stanovštvo napraviti zavisnim od nekakvih “CARINA” “ATLAS GRUPE” i sl. I sada Vi lamentirate, ako se neko ne pojavi… A što bi se taj neko pojavio, kada ima moć da se ne pojavi.

    16
    8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code