Sjutra veče koncert Proljećni Belcanto

Sjutra veče koncert Proljećni Belcanto

1367
3
Podijeli

Sljedeće godine biće organizovano Deseto Međunarodno takmičenje solo pjevača Bruna Špiler, vjeruju organizatori, ali jubilej će, ipak, biti obilježen sjutrašnjim koncertom, u 20.30 h, u Dvorani Park.

Proljećni belcanto najavila je na konferenciji za novinare direktorka festivala, profesorka solo pjevanja  Mirela Šćasni. Na koncertu će nastupiti kotorski hor Jedinstvo, kojim diriguje Mihajlo Lazarević, orkestar pod dirigentskom palicom Radovana Papovića i pet vokalnih solista, ranije nagrađivanih na hercegnovskom festivalu.

Picerija i restoran

Bože Jurić Pešić, tenor stiže iz Splita, Mladen Prodan, takođe tenor iz Beograda,  sopranistkinje Nikolina Pušara, Maja Dabović i Maja Lukšić su iz Herceg Novog odnosno Kotora.

Po riječima Bože Jurić – Pešić najznačajniji je kvalitet hercegnovskog festivala – on otvara vrata evropskih festivala i to je podatak koji se bilježi u našim karijerama.

–      Možda će jednom ko će steći slavu Pavarotija ili Dominga reći da je karijeru započeo u Herceg Novom, što će značiti i festivalu i gradu, ali i region – uvjeren je Bože Jurić Pešić koji je internacionalnu karijeru započeo pozivom za učešće na seminaru Oper Oder Špre profesorke Snežane Nene Brzaković, članice žirija hercegnovskog festivala. Od tada je imao nekoliko značajnih angažmana i u Državnoj operi u Berlinu.

Mirela Šćasni istakla je i pažnje vrijedan podatak da se broj pjevačkih klasa u muzičkim školama na primorju Crne Gore u minulih dest godina koliko traje festival Bruna Špiler udvostručio.

Predložila je i da festival doprinese sadržajima hercegnovskog kulturnog ljeta – tako što bi jednom sedmično na različitim lokacijama bili organizovani koncerti popularnih operskih arija što bi svakako obogatilo ali i učinilo kvalitetnijom kulturnu ponudu grada.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code