Početna Kultura Skadarlija u Gradskoj kafani na 50. Prazniku mimoze

Skadarlija u Gradskoj kafani na 50. Prazniku mimoze

0

Prvo gastro veče Dana Beograda u Herceg Novom, manifestacije koja se održava u okviru 50. Praznika mimoze, održano je sinoć u Gradskoj kafani, uz specijalne goste, glumicu Ljiljanu Jakšić, Umjetnički centar „Talija“ i skadarlijski orkestar Dače Jovanovića.

FOTO: Zvezdana Kujović

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje, specijaliteti su pripremani po originalnoj recepturi kuvara restorana „Tri šešira“.

Uz muzičku pratnju, glumica Ljiljana Jakšić je poručila:

– U Herceg Novom sam, evo dešava mi se već koju godinu, i ništa ljepše, vjerujte… Zadovoljstvo je biti među vama, posebno zadovoljstvo je čestitati 50. rođendan festivala mimoze. Kažu da je najvažnije trajanje; ne to ko smo, šta smo i gdje smo, već upravo trajanje… Pa vam želim vam da trajete, da trajete, još petsto, pa dalje razmislite kako ćete…

Govoreći riječi stvaraoca Zuka Džumhura, jednog od velikana koji su bili vezani i za Herceg Novi i za Beograd, zabilježene davnih godina u Skadarliji, Jakšić je dočarala izgled i duh ove boemske četvrti.

FOTO: Zvezdana Kujović

– Svi izostanci iz Skadarlije su neopravdani. Tu su svraćali mnogi značajni pjesnici, pisci, političari, umjetnici razni, ali i svi ljudi koji su voljeli dobru trpezu, čašicu, priču, druženje, smijeh, veselje… Mnoge anegdote ostaše iz tih boemskih vremena, pa i iz ovih današnjih – melodično je govorila Jakšić, uz recital stihova pjesme „Grešio sam mnogo“ Duška Trifunovića.

Uz pratnju orkestra, pored mnogih muzičkih numera, tipičnih za Skadarliju, Jakšić je otpjevala i pjesmu posvećenu Herceg Novom „Ima jedan grad na moru“ grupe Bokelji.

Narodne igre iz Srbije predstavili su energični, mladi članovi UC „Talija“.

Drugo gastro veče Dana Beograda u Herceg Novom biće organizovano  večeras od 20 sati u Gradskoj kafani. Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija Beograda i JUK „Herceg fest“, u saradnji sa Gradskom kafanom i restoranom „Tri šešira“.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code