Skale u Herceg Novom vape za popravkom: Uskoro novi kamen na Stepeništu...

Skale u Herceg Novom vape za popravkom: Uskoro novi kamen na Stepeništu Jova Dabovića

19
Podijeli

Grad od skalina, mnogi kažu da ih je u Herceg Novom i preko sto hiljada, godinama zapostavlja neophpodnu popravku brojnih stepeništa koja su njegov zaštitni znak, kulturološka i ambijentalna vrijednost.

O njima su napisana i prigodna slova, posebno Dušan Kostić, a u novije vrijeme poznata je i knjiga Nikole Malovića “Grad sa 100.001 stepenicom”.

Picerija i restoran

Iz lokalne vlasti najavljuju početak rekonstrukcije najoštećenijih stepeništa, koja se i najviše koriste. Tako će staro Stepenište Jova Dabovića, koje vodi pored Turističke organizacije i kuće čuvenih Laforesta, biti uređeno i bezbjednije za prolazak.

Stare skale na nekoliko mjesta su odavno ulegle, popucale, pojedini ivični djelovi odvaljeni, zbog čega je svaki prolazak pomalo rizičan.

Agencija za izgradnju i razvoj grada napravila je projekat rekonstrukcije, kojim će skalini biti popločani novim kamenom, postavljeni stubovi javne rasvjete i uređeno odvođenje vode.

Taj posao, vrijedan oko 30 hiljada eura, obavljaće hercegnovska firma Niveda, koja je izabrana i za završetak rekonstrukcije dijela Šetališta Pet Danica u Igalu. Rok za izvođenje radova je 30 kalendarskih dana, a garancija na izvedene radove je 2 godine.

– Očekujemo da radovi počnu tokom vikenda. Za sada prolazak će biti moguć, a kada krene popločavanje, najvjerovatnije će biti zatvorene za prolaženje. Posao će se raditi etapno, a radovi će „diktirati“ da li će se zatvarati djelimično ili ne – kaže direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada, Boro Lučić.

Podsjetićemo da Agencija projektom revitalizacije dijela ulica-stepeništa u gradu planira i uređenje jednako lošeg Stepeništa Danice Tomašević, koje vodi od fotokopirnice Radius do mora. Kao i skale Jova Dabovića i ove imaju ista oštećenja, ali sa više rizičnih ulegnuća i procjepa.

– Uradili smo geodetsku podlogu, sada projektujemo uređenje. Projekat bi trebalo da bude gotov za 15-20 dana, a nadam se do kraja godine da bi trebalo da počnemo sa radovima. Biće kao i Jova Dabovića, popločane ali ne znamo još da li betonom ili pločama, postavljena rasvjeta i sređen odvoz atmosferskih voda – kaže Lučić.

Iako takve, mladim novskim kreativcima bile su svojevremeno „umjetnički poligon“ na kojem su iscrtali niz ilustracija, tokom festivala Sinestezija.

Ovo bi trebalo samo da je početak, jer i druga hercegnovska stepeništa, rađena od kamena u različitim vremenskim periodima, istrošena su, a na mnogim mjestima klizava i opasna za prolaznike.

19 Komentari

 1. Mene interesuje na osnovu čega se utvđuje koji dio gradskog stepeništa će da se “frizira”?
  Ko odlučuje o izboru stepeništa ?
  Šta je prioritetna referenca?

 2. Stepeniste u parku Boka koje sa velike terase vodi kraj malog podijuma za muzicare prama moru je u KATASTROFALNOM stanju!!!! Ko se tu saplete pada niz neogradjenu liticu ca. cetiri metra niz padinu! To je i idiotu jasno, ali ne i zaduzenoj sluzbi Herceg Novog…

  3
  1
 3. Kada ce se urediti ulica Marka Vojnovica? Za nadlezne koji ne znaju gdje je to,a mnogo ih je. To Vam je ulica ispod radija Hn. Tu su vam galerije,rodna kuca Marka Vojnovica,vodi do tvrdjave Forte Mare…. Znaci nije ni na Igalo ni Topla.Prosetajte gospodo pogledajte. Upoznajte centar grada u kojem zivite.

  17
  4
  • “Fjumba”. bolje je rec “Kalalonga”- skalinada od “magarecih vrata” pa do Forte Mara.Mnogi znaju dje su “magareca vrata” jer svakim danom na vlasti ima sve vise magaradi.

 4. E vjeruj mi pola ovih nadležnih iz Opštine ne zna o čemu pričaš, niti su ikad čuli za to.
  Taman kao i oni popovi kad im besjede.
  Nego njih bar slušaju, mada ni to ne razumiju.

  8
  4
 5. Apropo garancije za radove.
  U tekstu je navedeno da je 2 godine ali nije napisano od čega.
  Zakon o obligacionim odnosima dopušta da se kod ugovora o građenju ugovori rok kakav se želi, a ako ništa nije ugovoreno upućuje na ugovor o djelu. Tako je u tzv. Uzansama u građevinarstvo za radove koji utiču na stabilnost i bezbjednost uobicajena garancija od 10 godina.
  U članu 684 kod ugovora o djelu se razlikuje odgovornost za vidljive nedostatke i skrivene nedostatke. Za vidljive je 1 godina, za skrivene 2 godine od PRIJEMA RADOVA.
  Podrazumjeva se da neko stručan u ime investitora primi radove.
  Ali ni u jednom ugovoru ne piše koje je to lice koje ih prima.
  E sad, jesu li i za jedan projekat (Mojdeški put, trotoar Igalo, šetalište) ikad formalno primili radove? Naravno da nisu.
  Tako da su te odredbe o garanciji samo šarena laža. Kad nema formalnog prijema uzima se da rok teče otkad su stali radovi. A uvijek se moze reći da su bili nezavršeni.

  17
  3
  • Za razliku od predhodne ova vlast za izvođenje radova bira lokalne firme iz Herceg Novog a ne iz Nikšića ,Podgorice i drugih gradova . Novac ostaje u Herceg Novom , da je sreće tako bi vazda bilo !!!

   1
   2
 6. samo da ne micu stare kamene skale sa ovim tranjama od kamenih plocica koje ce puknut odma. ranije su stepenice vijekovima trajale.. A za beton, korigujte, to je pozitivno

  25
  1

Ostavite komentar

*

code