Škola restauracije u Herceg Novom

Škola restauracije u Herceg Novom

7
Podijeli

Sjutra će u Hreceg Novom prvi put biti otvorena škola-radionica restauracije  i trajaće dvije sedmice, do 6.oktobra. Ova manifestacija odvijaće se u okviru Dana evropske baštine 2017, koje organizuje Ministarstvo kulture.

Učestvovaće studenti iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, kao i mlade arhitekte iz Crne Gore i Francuske, koji se bave zaštitom i revitalizacijom graditeljskog nasljeđa.

Picerija i restoran

Za izvođenje radova i voditelje radionice zadužena je kompanija ZV Design koja je specijalizovana za ovakve vrste radova, dok su supervizori uvažene arhitekte konzervatori iz Francuske. Predvodi ih glavni arhitekta za istorijske spomenike iz Francuske, Benjamin Mouton, ali i tim arhitekata i konzervatora iz redova NVO Sinergija i Ilibo design architects.

Inicijativa za pokretanje projekta obuke i organizacije škole restauracije na važnom spomeniku kulture, tvrđavi Mezzaluna, proistekla je iz jednogodišnje saradnje NVO Sinergija i Fondacije Petrović Njegoš na izradi Studije graditeljskog nasljeđa za Stari grad Herceg Novi, koja traje od jula 2016. godine.

U izradi Studije zaštite graditeljskog nasljeđa učestvovali su arhitekte konzervatori Patrice Regnard i Veronique Canas Da Silva iz studija Archipat iz Lyona koji se bavi isključivo projektovanjem i izvođenjem restauratorsko-konzervatorskih projekata.

Kao kruna jednogodišnje saradnje na Studiji zajedno sa Ministarstvom kulture donijeta je odluka da se u Herceg Novom organizuje Radionica i škola restauracije koja za cilj ima obuku mladih majstora, studenata arhitekture i mladih arhitekata u tradicionalnom izvođenju radova na zaštiti i restauraciji kulturnih dobara.

Prema riječima Vuka Čvora iz NVO Sinergija, na ovaj način se želi uspostaviti pravilan odnos prema nasljeđu i zaustaviti izumiranje tradicionalnih zanata i tehnika koje  treba prenijeti na mlađe, koje to zanima:

– Vizija ovakvog projekta je da se u jednom momentu, možda i odmah nakon završetka ove radionice steknu uslovi za otvaranje stalnog gradilišta na nekom od objekata od značaja poput Mezzalune, ili baš na Mezzaluni/Citadeli, gdje će se vući sredstva od stranih donatora i fondova i ujedno raditi ovakve internacionalne škole par puta godišnje kao što je to slučaj sa zemljama u regionu koje imaju kampove restauracije, a gradilište će od tih sredstava raditi tokom čitave godine.

Ovo je dobar način i praksa kako se mogu očuvati tradicionalni zanati i način gradnje i napraviti interdisciplinarna saradnja, kao i privući veće interesovanje veće javnosti za kulturnu baštinu i ona podići na  zavidan nivo kakav Herceg Novi i Crna Gora zaslužuje.

Treba pomenuti i značaj ovog projekta za UNESCO nominaciju Forte Mare-a na listu svjetskog nasljeđa. Iako se Mezzaluna nalazi u buffer zoni nominacije, ona isto pripada južnom pojasu odbrane i sektoru uz Forte Mare pa na taj način čini jedinstvenu vizuelno povezanu cjelinu sa ovom tvrđavom, i njena integralna restauracija, kojoj je preduslov istraživanje i konsolidacija koja se djelimično sprovodi sada naovoj radionici, može donijeti pozitivan odraz na nominacioni dosije.

Tema radionice i ono na čemu će raditi čitava ekipa angažovana na realizaciji projekta je  konsolidacija dva preostala zida Mezzalune koja se nisu urušila i oni će biti na neki način konzervirani i zaštićeni od daljeg propadanja usljed atmosferskih padavina, uticaja mora, vjetra i sunca na samoj obali kojim se ubrzava proces propadanja ovog kulturnog dobra.

Za tvrđavu Mezzaluna urađen je i Elaborat zaštitnog arheološkog istraživanja  arheologa iz JU Muzej i galerija Herceg Novog za koji se Čvoro nada da će  Opština Herceg Novi naći potrebna sredstva za realizaciju. Nakon svih ovih radova koji su u suštini pripremni, moguće je sastavljanje tima od 5-10 osoba i pisanje većeg projekta sa kojim se može aplicirati za ozbiljna sredstva i izvršiti kompletna integralna restauracija sa savremenom upotrebom Mezzalune.

7 Komentari

  1. Bravo Novljani, bravo za organizatore! Bilo bi lijepo da obnovimo Citadelu i čuvamo našu istoriju! I da pričamo o njoj, jer imamo čime da se ponosimo.

    10
    1

Ostavite komentar

*

code