Početna Društvo Škola u Zelenici dobila asistivni kabinet

Škola u Zelenici dobila asistivni kabinet

1

U OŠ Ilija Kišić u Zelenici danas je prigodnom ceremonijom, uz poštovanje mjera NKT, otvoren asistivni kabinet i Sajam asistivnog materijala za djecu koja nastavu u ovoj školi pohađaju po posebnom ili prilagođenom pogramu.

Foto: OŠ Ilija Kišić

Asistivni materijal predstavljaju instrumenti, aparati, sredstva i uređaji koji djeca koriste da bi uspješnije obavili zadatak, koji, inače, ne bi mogli da obuhvate. To mogu da budu industrijski proizvodi, ali i alati iz domaće radinosti – od jednostavnih hvataljki za olovke  do najsavremenijih računara.

Direktorica škole Snežana Mirković, podsjetila je da je škola već 12 godina tokom  oktobra domaćin Specijalne olimpijade učenicima iz svih škola i resursnih  centara u Crnoj Gori  koji nastavu pohađaju po posebnom ili prilagođenom programu.

„Ove godine organizacija je opravdano izostala, ali želeći da oktobar tradicionalno ostane mjesec aktivnosti za djecu sa smetnjama u razvoju, a na poziv Ministarstva prosvjete, odlučili smo da organizujemo Sajam asistivnog materijala“, obrazložila je Mirković.

Ona je posebno zahvalila svima koji su prepoznali da kontinuirano unaprijeđuju rad sa djecom sa smetnjama u razvoju  i sa djecom u inkluzivnom procesu:

Foto: OŠ Ilija Kišić

„To bi sve imalo ili dalo manji efekat da nema stručnog tima naših defektologa koji uz pomoć asistenata svakodnevno osluškuju potrebe i prate postignuća naših učenika. Tako se ukazala potreba da oformimo, za sada skroman  asistivni  kabinet, koji danas zvanično otvaramo i u kojem su nastali prvi napravljeni materijali poput: busy hand table, graničnike koji pomažu  u pisanju i čitanju, tihe knjige, slikovnice i drugi materijali koji potpomažu komunikaciju sa učenicima sa tjelesnim smetnjama“, pojasnila je Mirković.

Asistivni materijal koji primjenjuju svakodnevno su sami napravili za potrebe učenika, ali dosta materijala dobijeno je iz mnogih donacija: Fondacija Ognjen Rakočević, Kompanija Jovanović, a u nedjelju očekuju  značajnu donaciju Bajkera Dobre volje:

„Za učenike sa smetnjama u razvoju, u sklopu učionica integrisanih odjeljenja, već osam godina imamo  senzornu sobu, prostoriju koja pomaže stimulaciju njihovih čula , ali odnedavno zahvaljujući Ministarstvu sporta imamo kompletno opremljenu motornu sobu“, podsjetila je Mirković.

Izradu i primjenu asistivne tehnologije predstavila je školska defektološkinja, Svetlana Vukašinović, inače koordinatorka u inkluziji za opštine Herceg Novi, Tivat i Kotor i predsjednica Društva defekltologa Crne Gore.

Foto: OŠ Ilija Kišić

OŠ Ilija Kišić ima 34 učenika koji nastavu pohađaju po posebnom ili prilagođenom programu, 22 ih je raspoređeno u 3 integrisana odjeljenja, a 12 učenika je u inkluzivnom procesu. Sa njima rade defektolozi-oligofrenolog, somatoped i specijalni pedagog i asistenti u nastavi.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code