Škola za buduće mame u Domu zdravlja Herceg Novi

Škola za buduće mame u Domu zdravlja Herceg Novi

0
Podijeli

Treći ciklus Škole za trudnice u hercegnovskom Domu zdravlja počeće sjutra. Trudnice koje prođu obuku, uglavnom, budu spremnije za porođaj, bolje sarađuju i slušaju babicu i akušera na porodu, pa je ovaj vid obuke preporučljiv svakoj trudnici, mišljenja je ginekološkinja dr Alenka Srdanović. Ona vodi školu koja obuhvata psihofizičke pripreme za porođaj, buduće roditeljstvo, prve korake materinstva, njegu novorođenčeta, dojenje.

– Primjetila sam u praksi da trudnicama dosta znači škola, koja obuhvata teoretska predavanja, ali i praktične vježbe disanja. One su za prvorotke jako zanimljive, jer uče kako i kada se diše, kada se odmara, kako predisati jake bolove. Trudnice koje nemaju visokorizičnu trudnoću rade i vježbe sa fizioterapeutom – navodi dr Srdanović.

Picerija i restoran

U Domu zdravlja sprovode ulaznu i izlaznu anketu sa trudnicama koje pohađaju školu.

– Kada smo analizirali rezultate ankete žene se najviše interesuju za pravilnu ishranu i sam čin porođaja, kako se ponašati i kako pravilno disati tokom porođaja, kako se pravilno ponašati u kojem porođajnom dobu – istakla je naša sagovornica.

Teorija obuhvata i razgovore o samoj trudnoći, o vođenju trudnoće, ponašanju, ishrani, oblačenju, kao i konzumiranju cigareta, alkohola, narkotika. Jedna od tema je i uzimanje matičnih ćelija i objašnjenje čemu ono služi.

– Posebnu pažnju tokom obuke posvećujemo dojenju i prednostima dojenja nad vještačkom ishranom – ističe dr Srdanović.

Dio obuke su i radionice, gdje trudnice sa babicom vježbaju kako se drži novorođenče, kako se previja, kupa, presvlači. Svakoj trudnici je omogućeno da proba i nauči ove bitne korake.
Mnoge trudnice imaju i nedoumicu kada da kreneu u porodilište, pogotovo prvorotke?

– O tome se detaljno priča, kada da spreme torbu za porodilište, kada da krenu, šta kupiti, koja dokumenta imati spremna, šta sve spremiti za bebu, kada se hitno ide u porodilište… Tokom obuke sve je objašnjeno, a na kraju predavanja moguće je postaviti pitanje, tako da ne ostane nedoumica – kaže ona.

Buduće mame najviše raduje tokom obuke posjeta porodilištu. Načelnik porodilišta u bolnici Meljine ih vodi u obilazak da vide sobe i porođajne sale.

Tokom škole trudnicama pričaju o carskom rezu, šta ta operacija podrazumijeva, o bezbolnom porođaju, kao i o prirodnom porođaju, čemu daju najviše pažnje. Dio obuke je i postporođajno doba.

– Dio obuke je i edukacija o babinjenju, mastitisu, mogućim komplikacijama poslije porođaja. Objasnimo im kada bi se trebalo javiti ginekoligu, a šta se može od kuće riješti – kaže dr Srdanović.

Ona budućim mamama poručuje:

– Ne bojte se, biti majka je nešto najljepše na svijetu. Ne insistirajte na carskom rezu jer prirodan porođaj je prirodan porođaj.

Inače, prisustvo partnera u školi nije dozvoljeno, a njene polaznice su trudnice prvorotke i one koje već imaju jedno ili više djece. Škola je besplatna, a vodi je pored izabranog ginekologa za žene u Domu zdravlja Herceg Novi dr Alenke Srdanović i babica Svetlana Crnjac i fizioterapeut. Polaznice je najbolje da budu u trećem trimestu trudnoće. Škola traje šest nedjelja, a održava se dva puta sedmično po dva sata. Grupu čini obično 15 trudnica.
Škola za trudnice u hercegnovskom Domu zdravlja radi od 2009. godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code