Početna Društvo Školski brod “Jadran” sa studentima Pomorskog fakulteta sa Pina isplovio ka Malti

Školski brod “Jadran” sa studentima Pomorskog fakulteta sa Pina isplovio ka Malti

2

Poslije generalnog remonta u Jadranskom brodogradilištu Bijela jedrenjak “Jadran”, školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, pod zapovjedništvom kapetana korvete, Gorana Pajovića, krenuo je sa tivatskih Pina na osmodnevnu plovidbu do Malte i nazad, potvrdili su iz Ministarstva odbrane.

Plovidba predstvlja praktičnu obuku 48 studenata Pomorskog fakulteta u Kotoru sa nautičkog, brodo-mašinskog i smjera pomorske nauke.

Riječ je o studentima druge i treće godine koji će se, u pratnji tri profesora, obučavati u brodskim vještinama i vršiti službu, pod nadzorom pripadnika VCG i posade broda.

Sa palube broda dekan Pomorskog fakulteta, Špiro Ivošević, je poručio studentima da ne predstavljaju samo svoj fakultet i Univerzitet, već i Crnu Goru. Podsjetio je da Pomorski fakultet više od šest godina stvara prepoznatljiv obrazovni sistem u okviru Univerziteta Crne Gore.

– Prošle godine smo akreditivali naše studijske programe i jedina smo visokoškolska obrazovna institucija u Crnoj Gori koja ispunjava sve nacionalne i međunarodne standarde – istako je Ivošević, zadovoljan saradnjom Mornarice VCG i fakulteta.

Mirno more poželio je i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Svetozar Brajković. On je kazao studentima da je ovo izuzetna prilika da bar neki od njih postanu motivisani da buduću karijeru grade u Mornarici Vojske Crne Gore. Podsjestio je da je brod “Jadran” ponos, ne samo Mornarice, već i države Crne Gore.

– Izgrađen je 1933. godine kada je uplovio u ovo isto mjesto. Od tada je prešao preko 400.000 nautičkih milja, 23 puta išao na krstarenja. 1937. godine je čak uplovio u Njujork i Boston na svom najdužem putovanju. Ušao je u istoriju pomorstva i postao pomorska učionica u kojoj su svoje prve pomorske korake učinili mnogi oficiri i vaši prethodnici – istakao je pukovnik Brajković.
Sa krstarenja i Malte Jadran će se vratiti 13. maja i tada bi trebalo da pristine u Luku Kotor.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code