Početna Kultura Skoro 500 pjevača na IV Međunarodnom festivalu horova

Skoro 500 pjevača na IV Međunarodnom festivalu horova

0

Nastupom pet horskih ansambala iz Crne Gore, Srbije i Rusije, te gudačko-duvačkog kvarteta Muzičke škole Herceg Novi, u crkvi Sv Jeronima sinoć je otvoren IV Međunarodni festival horova. U toku je takmičatrski program.

Interesovanje koje vlada i prisustvo sve većeg broja horova iz godine u godinu, dokaz je da je ovaj festival vrlo značajan za grad i njegovu turističku i kulturnu ponudu, poručila je direktorica festivala, Nada Karadžić:

– Spajanjem različitih kultura nastojimo da Herceg Novi ostane mjesto iskrenog prijateljstva i razmjene umjetničkih imena – dodala je ona.

Festival je otvorila jedna od članica žirija, dirigentica Aleksandra Knežević sa cetinjske Muzičke akademije.

– Nama koji smo od početka uz festival bila je želja da napravimo, usavršavamo i gradimo festival koji će da traje. Mislim da smo uspjeli u tome, jer skoro 500 pjevača nastupiće tokom naredna dva dana. Zato nam je i dalje namjera da Festival horova gradimo bolje i više kako bi bio tradicionalan. Na ovom mjestu ne mogu da ne pomenem vašeg i našeg Iva Andrića, koji je kazao: „Onaj ko piše, ide da živi“. Pozivam vas da zapjevamo i živimo na najljepši mogući način i stoga festival proglašavam raspjevanim – poručila je Knežević.

Jednočasovni koncertni program počeo jenastupom Gradskog dečijeg hora Zvezdice iz Leskovca. Nakon njih, nastupio je Mješoviti pevski hor Adoramus iz Logateca, Slovenija, Ženski hor Lad iz Moskve, duvačko gudački kvartet Muzičke škole – Igor Novak (violončelo), Anita i Jelena Popović (violine) i Ivana Petković (flauta), hor Oblivion ensemble i Gradski mješoviti hor iz Bijelog Polja. Njihovoj dirigentici Jeleni Đaković, direktorica Festivala Nada Karadžić uručila je zahvalnicu uz poziv da se sljedeće godine pojave u takmičarskom dijelu.

Otvaranju su prisustvovali konzul Republike Srbije u Herceg Novom, Zoran Dojčinović i savjetnica predsjednika Opštine Herceg Novi, Tamara Vujović.

U crkvi Sv Jeronima u toku je takmičarski program, podijeljen u 3 kategorije. Horovi se nadmeću za priznanje Laureat i novčanu nagradu od 500 eura. Tročlani žiri je u sastavu: Milisav Sukurica, Dragana Jovanović i Aleksandra Knežević.

U kategoriji dječijih i omladinskih horova jutros su nastupili: Dječiji hor Vesnivka iz Kijeva, Gradski dečiji hor Zvezdice iz Leskovca, Dječiji hor Sozvuchije iz Moskve, Omladinski hor Nadia iz Ternopolja, Ukrajina, Vokalni sastav Poljoprivredne škole iz Futoga i Omladinski hor Oblivion ensemble.

Od 17 h, u kategoriji horova odraslih, predstaviće se Mladalački kamerni hor iz Umanja, Ukrajina, Mešoviti pevski hor Adoramus iz Logateca, Slovenija i Ženski hor Lad iz Moskve.

Dok žiri donese odluku o laureatima, u 18 h u crkvi počinje revijalni koncert Dječijeg hora Sozvuchije, Mješovitog pevskog hora Adoramus i Omladinskog hora Nadia.

Proglašenje pobjednika biće upriličeno na terasi kompleksa NVO Slovenske alijanse (na krajnjem dijelu Trga od muzike). Nakon proglašenja slijedi koktel uz muziku.

Festival se zatvara sjutra ujutru, kada će na Trgu od muzike od 11 h nastupiti Omladinski hor Nadia i Dječiji hor Sozvuchije.

Organizator festivala NVO Fortuna, u saradnji sa Muzičkom školom i crkvom Sv Jeronima. Festivala su pomogli Opština Herceg Novi, Turistička organizacija i brojni sponzori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code