Početna Društvo Skoro 97 hiljada eura za projekat vodovoda na Luštici, rok pola godine

Skoro 97 hiljada eura za projekat vodovoda na Luštici, rok pola godine

2

Podgorički HydroGIS system d.o.o. radiće glavni projekat izgradnje vodovodne infrastrukture na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica. Kada se izgradi vodovod prvi put će oko 400 stalno nastanjenih mještana piti vodu iz gradskog sistema, a investitori će moći da počnu s gradnjom turističkih kompleksa.

Ponuda koju je HydroGIS System dostavio opštinskoj Komisiji za izradu glavnog projekta vodovodne infrastrukture na Luštici izabrana je za najpovoljniju. Ona je prvorangirana od pristiglih pet ponuda na javnom pozivu, koji je Opština raspisala krajem januara. Stoga je sa ovom firmom sklopljen ugovor, koji su potpisali predsjednik Opštine Stevan Katić i direktor HydroGIS-a, Drago Đačić.

Izrada tehničke dokumentacije, kako je precizirano ugovorm, iznosi 96.800 eura sa PDV-om. To je za preko 40 hiljada eura manje od procijenjene tenderom, koja je iznosila 140 hiljada. Rok za izradu projekta je 6 mjeseci.

Tenderom je definisana izgradnja vodovodne mreže, transportni cjevovod i hidranti, prekidne komore, regulatori pritiska, muljni ispusti, vazdušni ventili, stanice za dohlorisavanje vode na trasama cjevovoda.

Takođe, planirani su i rezervoari za vodu sa pumpnim stanicama i automatikom za daljinsko upravljanje i nadzor, stanice za dohlorisavanje vode i hidranti na lokacijama rezervoara, elektroinstalacije slabe i jake struje…

Na poluostrvu, na dijelu koji pripada opštini Herceg Novi, na lokaciji Pristan postoji podmorski cjevovod prečnika Ø250 u vlasništvu Regionalnog vodovoda. On od Kumbora dovodi vodu iz hercegnovskog vodovoda. Kroz ovaj cjevovod se planira transport 70 l/s vode. Prema podacima Vodovovoda i kanalizacije D.O.O Herceg Novi, izlazni pritisak u cijevovodu kod Pristana je oko 2,2 bara. Od Pristana postoji cijevovod PVC Ø250 koji duž obale dolazi do naselja Krašići.

Izgradnjom vodovodne mreže, prema predviđenim potrebama za vodom postojećih i novoplaniranih objekata, planirana je maksimalna dnevna potrošnja vode 56,5 l/s.

Vodom iz hercegnovskog vodovoda postojećim podmorskim cjevovodom od Kumbora do Pristana snabdijevaće se naselja Zabrđe (Trojanovići i Mitrovići), Klinci, Rose i kompleks Northstar.

Druga cjelina trebalo bi da obuhvati snabdijevanje vodom naselja Mrkovi, Tići, Večerići, Žanjice, Eraci, Radovanići, Zambelići, Babunci, Brguli, Mardari, Begovići, kao i kompleks Portobono.

Pored ovih potrošača treba računati na još dva hotelska kompleksa, kao i na potrebe poljoprivrede.

Snabdijevanje vodom na Luštici sada se obavlja putem individualnih mini rezervoara za kišnicu, bunara i iz autocistijerni. Zbog oskudice sa vodom, poljoprivredna proizvodnja zastupljena je samo u okviru domaćinstava.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code