Skulpture Miodraga Šćepanovića „smiruju“ predizbornu euforiju u Novom

Skulpture Miodraga Šćepanovića „smiruju“ predizbornu euforiju u Novom

1233
1
Podijeli

U prepunoj Galeriji Josip Bepo Benković sinoć se novskoj publici predstavio izvanredni crnogorski vajar, Miodrag Šćepanović, čija izložba je učinila da povjerujemo kako kultura može odnijeti pobjedu nad predizbornom političkom euforijom u Herceg Novom.

Izložbu je otvorio akademik Niko Martinović, koji zapaža da djelo Miodraga Šćepanovića predstavlja “svojevrsno ovaploćenje Vajldovog stava da je ljepota protiv čega ni vrijeme ništa ne može, te da se filozofije rasipaju kao pjesak, jedna vjera prolazi za drugom, ali je ljepota radost za sva vremena i svojina vječnosti”.

Picerija i restoran

– Ushićenjem kakvog srednjevjekovnog sveca, on traga za ljepotom kao istinskom tajnom života. Posvetio se kamenu koji ga podsjeća na fakat da je Crna Gora freska u kamenu, da je “kamen od svega stariji”, te da slikom i riječju u njega ucrtanom ostavljamo “znak da smo zanoćili pod trem zagonetke”. Paradoks je da je za dugo godina njegov  rad bio prekriven odorom tišine – kazao je Martinović.

Šćepanović je u stvaralačkoj osami, sljedstveno svojoj umjetničko-filozofskoj doktrini i duhovnoj egzistenciji, svjestan “da je jasno samo ono što nije u pamćenju nego u vječnosti”. Predano i iskonski se trudio da narcisoidnost vidljivog svijeta – kamen svog podneblja, podredi sopstvenoj stvaralačkoj viziji. Tako egzistentnom čini nepatvorenu vrijednost  vajarskog umjeća, kaže Martinović.

Uprava galerije  Josip Bepo Benković promišljeno ovakvim  kulturnim događajem dokazuje ono što su sebi postavili kao zadatak – oživljavanje do skora letargične likovne scene i nametnu se kao lider u Crnoj Gori, smatra Martinović.

Šćepanović je vajarstvo završio na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine. Član je ULUCG od 1990. godine i „Jesenjeg salona“ u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima posebnu pažnju zaslužuju: Prva nagrada “Pol Belmondo” za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrada “Mišel Dimon” za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012. godine kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika, Grand pale u Parizu 2014. godine. Umjetnik svjetskog renomea i član član udruženja “Jesenji salon” u Parizu od 2008. godine, međutim, još  nema sopstveni atelje.

  Za takvu vrstu rada se treba psihički pripremiti, misli autor, koji zato ne radi koliko bi mogao.  Vremenski uslovi u Kolašinu dodatno otežavaju rad i zato bukvalno grabi liijepo vrijeme kako bi skulpturu  napravio “grubo”, da bi onda  rad nastavio u kući što je svakako otežavajuće.

Šćepanović se novksoj publici, 22. samostalnom izložbom, predstavlja sa 60 radova u kamenu. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

1 komentar

  1. Prelijepa izložba. Hvala umjetniku što je oplemenio atmosferu grada koji je ovih dana zagađen ispraznim obećanjima političkih akrobata.

    13

Ostavite komentar

*

code