Skulpture vajara Miodraga Šćepanovića u Galeriji Josip Bepo Benković

Skulpture vajara Miodraga Šćepanovića u Galeriji Josip Bepo Benković

877
1
Podijeli

Izložba skulptura nagrađivanog vajara Miodraga Šćepanovića iz Kolašina biće upriličena sjutra veče u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu. Autor će se novskoj publici predstaviti sa oko 60 figura rađenih u kamenu.

Šćepanović je vajarstvo završio na FLU u Beogradu u klasi prof. Miše Popovića 1983. godine. Član je ULUCG od 1990 godine i “Jesenjeg salona” u Parizu od 2008. godine. Dobitnik je velikog broja domaćih i inostranih nagrada među kojima posebnu pažnju zaslužuju: Prva nagrada “Pol Belmondo”za skulpturu na jesenjem salonu u Parizu 2006. godine, nagrada “Mišel Dimon”za skulpturu na Salonu francuskih umjetnika u Parizu 2012. Godine, kao i bronzana medalja na Salonu francuskih umjetnika “Grand pale” u Parizu 2014 godine.

Picerija i restoran

Poznati slikar i vajar Dimitrije Popović povodom posljednje Šćepanovićeve izložbe u Muzeju „Mimara“ u Zagrebu primjećuje da Šćepanović percipira prirodu u “emesonovskom smislu kao svijet ljepote”.

– U elementarnim oblicima prirode nalazi nadahnuće za svoja djela. Prisnost s prirodom njegovog rodnog kraja bitno je uticala na umjetnikov senzibilitet. Kamen za skulpture Šćepanović nalazi  u ambijentu u kojem je odrastao i u kojem i danas stvara. U koritu rijeke Svinjače u blizini Kolašina umjetnik traži, nalazi i bira onaj kamen koji mu oblikom i bojom odgovara za otjelotvorenje, za odjelotvorenje njegove kiparske zamisli…

U Šćepanovićevom stvaralaštvu dominira tijelo i lik žene. Elegantne forme izražavaju neko unutarnje spokojstvo i nijemu poetiku njegovih protagonista. Takođe u animalnom svijetu umjetnik nalazi bogatstvo inspirativnih motiva (pas, mačka, ris, sova…) Šćepanovićev kiparski prosede podrazumijeva raspon izraza od preciznosti oblika kada se u prostoru ističe jasna i prepoznatljiva kontura humane ili animalne forme do onih asocijativnih djelova korpusa kojeg autor obrađuje stvarajući dojam kao da se oblik budi iz jezgra kamena i oživljava na svjetlost dana.

Posebnu ljepotu skulpturama daje boja kamena vulkanskog porijekla čija bogata struktura omogućava kiparu „slikarski“ element u kompoziciji skulpture.“Vene“,“pjege“ ili  hromatske razlike u sastavu kamena kipar koristi u estetskoj komponenti motiva.

U današnjoj pluralističkoj likovnoj sceni gdje se pod pojmom skulpture podrazumijeva široki dijapazon izražavanja, od ready-madesa, preko minimal arta, hiperrealizma do body arta, u kojem se ljudsko tijelo zna tretirati kao „živa skulptura“, Miodrag Šćepanović pripada onim savremenim kiparima koji skulpturi vraćaju izvornu vrijednost, kada se osjećaj i misli umjetnika izražene u prirodnom materijalu spajaju u cjelinu jedinstvene umjetničke forme – naveo je Popović.

Otvaranje 22. samostalne izložbe Miodraga Šćepanovića zakazano je za četvrtak u 20:30h. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

1 komentar

  1. Svaka cast Galeriji Bepo Benkovic sto nam je omogucila da vidimo radove izuzetnog umjetnika. Hvala Scepanovicu sto dolazi u nas grad. Za mene je ovo kulturni dogadjaj godine. Spremna sam za uzivanje sjutra vece. Bravo.

    5
    1

Ostavite komentar

*

code