Početna Kultura Skup “Helenska politička filozofija i savremena Evropa” od 29. septembra do 4....

Skup “Helenska politička filozofija i savremena Evropa” od 29. septembra do 4. oktobra

6

Prva međunarodna konferencija helenskih studija, u organizaciji Centra za helenske studije iz Podgorice, na temu “Helenska politička filozofija i savremena Evropa”, biće održana u hotelu Palmon bay u Herceg Novom, od 29. septembra do 4. oktobra 2019. godine.

Tema skupa, čiji je radni jezik engleski, polazi od ideje da savremena Evropa, zaokupljena trenutnim razumijevanjem politike kao sredstva za ostvarivanje interesa i dominacije, ima šta da nauči od kulture u kojoj su rođene ideje slobode, demokratije i javnog života. Stoga je cilj konferencije ne samo da bude mjesto akademske debate, već i argumentovano rasvijetli pitanja od krucijalnog značaja za položaj čovjeka u savremenom svijetu, čulo se na press-u.

Sve nauke, prirodne i društvene nastale su iz filozofije, smatra direktorica JUK Herceg Fest Gordana Porobić Krcunović, tako da i danas polažu račun filozofiji.

– Ova međunarodna konferencija je svojevrsno polaganje računa savremene političke teorije i prakse svom temelju, filozofiji. Centar za helenske studije je postao član Svjetske organizacije za helenistiku, napominje Porobić Krcunović.

Konferencija nije samostalni poduhvat Centra za helenske studije, napominje direktor Centra i predsjednik organizacionog odbora dr Filip Ivanović, već dio šireg evropskog projekta COST (European cooperation in science and technology) u kojem učestvuje 20-ak zemalja Evrope.

Na konferenciji će izlagati 50 prijavljenih učesnika koji dolaze iz 30 država svijeta, od Kanade, SAD, preko cijele Evrope, do Rusije, Turske i Kine, istakao je Ivanović.

– Imamo pet plenarnih predavača. To su prof. dr Ketrin Rovet (profesor filozofije na Univerzitetu Istočna Anglija i poslanik Evropskog parlamenta), prof. dr Leo Katana (profesor filozofije na Univerzitetu u Kopenhagenu), prof. dr Đovani Đorđini (profesor političke filozofije na Univerzitetu u Bolonji) i prof. dr Nikolas D. Smit (profesor filozofije na Luis & Klark Koledžu u SAD), prof. dr Gerhard Tir (profesor prava i član Austrijske akademije nauka), najavio je Ivanović.

Oni će, svako iz svog ugla, govoriti o aspektima antičke grčke političke filozofije i prava u kontekstu savremene Evrope.

Ovakvom konferencijom Herceg Novi će se na najbolji način promovisati kao mjesto kulturnog turizma, smatra predstavnica Turističke organizacije Herceg Novi Natalija Terzić, što je važan segment za razvoj Herceg Novog kao destinacije.

Detaljni program konferencije dostupan je na sajtu: www.ichs.me

Skup su podržali Ministarstvo nauke Crne Gore, Opština Herceg Novi, JUK Herceg Fest i Turistička organizacija Herceg Novi.

Centar za helenske studije osnovan je 2015. godine u Podgorici i redovno organizuje okrugle stolove, javna predavanja i tribine. Pored COST projekta Centar učestvuje u još dva naučna projekta. Takođe, Centar izdaje i naučni časopis Akropolis: Journal of Hellenic studies, koji se besplatno objavljuje u štampanom i online formatu.

6 Komentari

  1. Iznenadjuje da Radio Jadran nije kod nadleznih postavio pitanje kako je jos uvjek Gordana Krcunovic Porobic direktorica JUK Herceg festa,
    Ako su se pratile sijednice Skupstine onda se zna da Izvjestaj o radu u predhodnoj godini kao i plan rada za narednu godinu nisu usvojeni,nisu bili ni predlozeni sto se JUK Herceg festa tice.
    Po zakonu time prestaje mandat direktora javne ustanove

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code