Početna Oko nas Kotor Skup ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope: 40 godina od upisa Kotora na UNESCO...

Skup ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope: 40 godina od upisa Kotora na UNESCO listu Svjetske baštine

0

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, uz podršku Opština Bar, Kotor i Tivat, kao i Pomorskog muzeja Crne Gore, povodom obilježavanja 40 godina upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotor na UNESCO listu Svjetske baštine, organizuje sjutra Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope. Sastanak je najavljen u Kotoru, od 26-27. septembra, dok će dan kasnije biti priređen terenski obilazak Starog Bara, navode u Ministarstvu kulture.

U Crnoj Gori boraviće predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono, potpredsjednik Grelan Rurk, kao i dugogodišnji potpredsjednik Bendžamin Muton. Pored njih na skupu će biti i predstavnici ICOMOS udruženja: Austrije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sastanku će prisustvovati i predstavnici budućeg ICOMOS udruženja Crne Gore, koje je u osnivanju, kao i predstavnici crnogorskih institucija iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa.

Na otvaranju će govoriti: ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Kotor, Željko Aprcović, Princ Nikola I Petrović Njegoš i predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono.

Među temama skupa naći će se pitanja regionalnih praksi u oblasti konzervacije i restauracije, ali i pitanja lokalnih specifičnosti, izazovi i prilike za saradnju, pitanja dokumentacije i registara koji se odnose na nacionalna kulturna dobra, kao i saradnja sa regionalnim nevladinim organizacijama i univerzitetima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code