Skupština Crne Gore drugi put o Kraljičinoj plaži i Mamuli

Skupština Crne Gore drugi put o Kraljičinoj plaži i Mamuli

830
5
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_orascomNa kraju godine, pred parlamentarcima Skupštine Crne Gore, nakon što je to tražila Vlada ponovo su raspravljali o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula i o prihvatanju Aneka Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža. Raspravu su završili, a o odlukama će se naknadno izjasniti.
No, izgleda da je svako ostao na svojim pozicijima braneći ili ne prihvatajući realizaciju ovih projekata, osim Pozitivne Crne Gore. Poslanici Pozitivne Crne Gore su na sjednici Skupštine saopštili da će amandmanom tražiti od kompanije Adriatic propertis da se odrekne prava na arbitražu i tek nakon toga podržati Aneks ugovora za izgradnju hotela Kraljičina plaža.
Vlasnik kompanije Adriatic properties, koja je zakupac Svetog Stefana, biznismen Petros Statis rekao je Dnevnim novinama da tokom ranijih razgovora sa funkcionerima Pozitivne nikada nije bilo govora o odustanku od pravne zaštite.
Prema riječima Statisa, prijedlog Pozitivne nije onaj koji su ranije predložili, nakon posjete Svetom Stefanu.
– Razumijem i politiku, i sve poslanike parlamenta smatram dobronamjernim, ali mislim da apsolutno nije uputno da se traži odricanje baš tog prava koje nikad nijesam upotrijebio, a koje je sastavni dio svakog razumnog ugovora”, objasnio je Statis koji zbog svega smatra da poslanici traže alibi da ne prihvate projekat.
Kada je riječ o dugoročnom zakupu Mamule, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je ponovio da tim projektom država ispunjava Ustavnu odredbu da štiti kulturnu i prirodnu baštinu. Ključna je stvar kako u okviru tog ambijenta obezbijediti dugoročnu valorizaciju lokaliteta i poštovanje svih elemenata vezanih za tradiciju.
Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji bi trebalo da realizuje kompanija Orascom, predviđen je period zakupa od 49 godina. Vizija projekta je da se obnovi tvrđava Mamula, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo – hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development.
Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, kazao je da je povrat investicije, u koju Orascom treba da uloži 15 miliona eura, projektovan je na deset do 12 godina. On je kazao da Ugovor ne sadrži nijednu štetnu odredbu po državu Crnu Goru i da je Vlada obezbijedila kvalitetnu garanciju odnosno kontragaranciju.

5 Komentari

  1. Lako je Vama gosp.Gvozdenovicu pricati i davati u zakup ono sto nije Vase,niti je nikada bilo pod Podgoricom.Svijeca gori do jedne mjere,a onda se gasi.Valjda ce proci i Vasih 5 minuta…
    0    0

Ostavite komentar

*

code