Početna Naslovna Skupština Crne Gore: Investitori na Luštici i Kumboru kasne s gradnjom, raskinuti...

Skupština Crne Gore: Investitori na Luštici i Kumboru kasne s gradnjom, raskinuti ugovor sa North starom

12

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_22Projekti u zakupljenom dijelu tivastkog i hercegnovskog dijela Luštice kasne, jedanko kao i rizort u Kumboru. Luštica bay postaje novi turistički grad, vrijedan 1,1 milijardu eura, ali od 2013. i početka investicionog ciklus ali još nema ni hotela niti marine.

Ni konzorcijum kompanija Northstar iz Podgorice i Equest Capital Limited Jersey otkako je prije sedam godina potpisao ugovor o 90-ogodišnjem zakupu hercegnovskog dijela Luštice nije mrdnuo. Usporeni su i radovi na rizortu Portonovi u Kumboru. Sa ovim ocjenama oglasila se većina poslanika opozicije u Skupštini Crne Gore raspravljajući o izvještajima Vlade o realizaciji ovih investicija.

Nezavisni poslanik, Obrad Gojković, rekao je da projekat Luštica Bay nije podržao, ali da je podržao Porto Montenegro i projekt o dugoročnom zakupu kasarne Orijenski nataljon u Kumboru, jer je to vojna imovina koja nema perspektivu i koja bi se bolje valorizovala kao turistički sadržaj. Međutim Portonovi u Kumboru se realizuje usporenom dinamikom, kazao je Gojković.

On tvrdi i da projekat Northstara na Luštici nema perspektivu i da bi ugovor trebalo raskinuti, jer investitor ništa nje uradio niti je uplatio sredstva koja je bio u obavezi.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da Vlada za sve te projekte tri ili četiri godine nije dostavljala Skupštini izvještaje o realizovanim investicijama, da Vlada više nema kredibilitet u komunikacija sa investitorima koji je samo “zavlače”.

Problem je što Vlada još nije formirala nadzorni odbor koji bi trebalo da ima tačnu evidenciju koliko je novca do sada uloženo.

Poslanik SDP-a, Ranko Krivokapić, naveo je da u slučaju Luštice u Tivtu nema hotela, dok projekat na hercegnovskom dijelu poluostrva gradi kompanija bez ikakvih iskustava.

”Čeka nas revizija štetnih ugovora za ovu državu to je narodna imovina“, rekao je Krivokapić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Zoran Jelić, rekao je da je Luštica Bay budući turistički grad i da je izgrađen na prostoru gdje nije postojala nikakava infrastruktura. U različitim fazama izgradnje zapošljavao je preko 300 osoba, većinom domaće radne snage. On je kazao da će Marina Luštica Bay biti otvorena krajem ljeta naredne godine. U projekat bi u ovoj godini trebalo da bude uloženo oko 46 miliona eura, a naredne, 2018. i 2019. godine prosječno po 60 miliona.

Prema riječima Jelića, mnoge nevladine organizacije, mediji i poslanici trude se da zaustave određene turističke projekte u Crnoj Gori, čime se samo gubi vrijeme, nanosi šteta građanima, budžetu i investitorima.

Ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, kazao je da se svi ti projekti realizuju u okviru ugovornih obaveza, investitori su uložili značajna finansijska sredstva i imaju problema sa restitucijom.

12 Komentari

  1. Ocigledno je da prljav novac pronalazi put uz satiranje kako nacionalnih tako i opstih interesa gradjana.Gubimo ocigledno je suverinitet i postajemo zatocenici cudne kaste koja kontrolise skoro sve!!!! Za slobodu se valja boriti,lanci moraju se kidati…

  2. Izvini,isćerivač,g-din.Gvozdenović se nije nikad bavio ni urbanizmom,ni turizmom,čovjek radi posao koji mu je povjeren od strane Vlade,nije komentarisao rad izabranoga investitora,radi samo na osnovu dokumenata,ne iznosi svoja mišljenja,ali…..pušti.

  3. istjerivač đavola,bravo,politika je naš najveći problem,naravno.Imam ih ođe oko sebe iako im je druga struka,ali imaju dobre plate za zamlaćivanje onoga koga mogu,ali psssss….

  4. nit kumbor niti luastica nece donjet neke velike benefite herceg novom niti ce se mnogo novljana zaposlit jedino ce cjena kvadrata oko rizorta skocit i to ce pokupovat stranci koji ce dolazit samo ljeti a zimi ce bit prazno

  5. @ tačno
    U ovom (i mnogim drugim) slučajevima veći je problem loša (i skrivena) namjera nego neka specijalna stručnost.
    Da nije možda Gvozdenoviću struka urbanizam ili turizam?

  6. A da kojim pukim slučajem Obrad vodi te poslove da li bi se brže radilo,da li bi bilo problema? On i ostali su imali prilike da pokažu svoje organizatorske i stručne sposobnosti više puta,lako je iz fotelje gledat i slikavat,ali treba u poslu mnogo znanja i organizovanja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code