Početna Ekonomija Skupština Crne Gore nadgledaće radove na Mamuli

Skupština Crne Gore nadgledaće radove na Mamuli

15

Formiranje privremenog Odbora za praćenje realizacije Odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula doprinijeće jačanju kontrolne, odnosno nadzorne uloge Skupštine Crne Gore kad je riječ o investicionim projektima od značaja za razvoj turizma i ukupne turističke ponude Crne Gore, ocijenjuju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Vlada Crne Gore razmotrila je Prijedlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje realizacije te, kao i Odluke o prihvatanju Aneksa 1 Ugovora o zakupu hotela „Kraljičina plaža“ Budva. Dostaviće Skupštini Crne Gore Mišljenje u tekstu koji je pripremilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Grupa poslanika podnijela je Skupštini Crne Gore inicijativu za obrazovanje ovog Odbora.

Otkako je prije tri godine “Orascom” sa Vladom sklopio ugovor o zakupu i ušao u posao rekonstrukcije tvrđave Mamula ne prestaju sumnje javnosti, a iz NVO sektora posljednje radove na ostrvu tretiraju kao ugrožavanje arheološkog lokaliteta.

Iz OHM “Mamula Montenegro” to demantuju i objašnjavaju da se melje iskop čiste stjenske mase, a ne tlo na kojem može biti bilo kakvih arheoloških nalaza. Na području gdje se sada rade iskopine, biće formiran muzej u spomen na bivše logoraše sa Mamule, uvjeravaju oni . Ponavljaju da projekat “Mamula” rade po najvišim svjetskim standardima, te da imaju stalan konzervatorski nadzor.

Podjsetimo da je Orascom dobio u zakup ostvo na 49 godina , da pravi ekskluzivni turistički rizort sa sopstvenim plažama, centrom za sportove na vodi, restoranima, barovima, spa-centrom, bazenima i lukom za goste.

15 Komentari

  1. Uvesti zakonsku obavezu po kojoj formirati komisiju arheologa i da se svaki buduci teren prije gradjevinske destrukcije ispita arheoloski. Prevelika je devastacija kulturnih spomenika svuda po Boki: rimska vila i nekropola u Kumboru (crkvu koja propada a toboze zasticena necu ni da spominjem), anticka nekropola na malim Rosama, (kao i crkva iz 11 vjeka u ocajnoj nebrizi) ilirske gomile po Lustici…itd…
    To treba pod hitno zaustaviti!

  2. A koji su to stručnjaci iz Skupštine Crne Gore da znaju što je Mamula i stara gradnja ? Koliko ih ima što su se vozili barkom prije 30 – te godine života ? Ima li ih 5 ? A koliko ih je ikad bilo na Mamulu ? Jesu li dvojica ?

    • I ja sam potomak robijaša sa Mamule! I preteško mi je sve to gledat , freška su sjećanja i jake emocije prema nesretnim.logorašima zloglasnog logora.Ali znamo da je i Novi daleko od Pg. a kamoli Mamula, Novljani moji mirni…

  3. Ovi lokatori za buku su čudo.U Igalo nema buke ko da ste na Žabljak.
    Opština Herceg Novi je lokatorima za buku prevarila sve pa i svoje birače.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code