Početna Društvo Skupština priređuje izložbu, a Danilu Daru Burzanu nagrada za životno djelo povodom...

Skupština priređuje izložbu, a Danilu Daru Burzanu nagrada za životno djelo povodom Dana novinara

1

Povodom 23. Januara, Dana novinara Crne Gore, na platou ispred Skupštine Crne Gore, od ponedjeljka 25. januara 2021. godine, biće moguće posjetiti izložbu posvećenu značajnom jubileju 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Na izložbi koja obuhvata više od 40 fotografija, hronološki su predstavljena prva izdanja listova Grlica, Crnogorac, Glas Crnogorca, Crnogorka, Zeta, Nova Zeta, Luča, Književni list, Cetinjski vjesnik i Dan, pa do savremenog doba i aktuelnih dnevnih listova, uz fotografije medija u Skupštini Crne Gore”, poručuju iz Skupštine.

Postavka je realizovana uz pomoć Nacionalne biblioteke Đurađ Crnojević, kao i bogatog fotografskog fonda dnevnog lista Pobjeda.

Dan novinara Crne Gore obilježava se na dan kada je 1871. na Cetinju izašao iz štampe prvi broj prvog crnogorskog nedjeljnika Crnogorac, podsjećaju  iz Skupštine.

Podom 150 godina crnogorskog novinarstva, u znak sjećanja na prvi broj lista Crnogorac, na Cetinju je održana, uz poštovanje preventivnih mjera skromna svečanost u organizaciji Društva crnogorskih novinara i Prijestonice, na kojoj je dodijeljena nagrada za životno djelo Danilu Daru Burzanu, saopšteno je iz Društva crnogorskih novinara.

Nagradu za životno djelo, Crnogorac, uglednom novinarskom veteranu Burzanu, uručio je, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

Foto: Portal Analitika

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film o istoriji crnogorskog novinarstva, “I sam u gori istinu zbori”, čiji su autori  Mirko Jakovljević i Dragan Mitov Djurović.

Preostale novinarske nagrade biće uručene na svečanostima u crnogorskim gradovima tokom godine koju je, Upravni odbor Društva crnogorskih novinara, poštujući istoriju pisane i novinarske riječi proglasio za jubilarnu.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code