Početna Ekonomija Skupština rekla da za Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula

Skupština rekla da za Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula

13

images_slike_razno_mamula_mamula_1_anSkupština Crne Gore je rekla da davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Glasalo je 55 poslanika, 42 za, 13 protiv i nije bilo uzdržanih, prenosi CdM.

Za usvajanje odluke o prihvatanju aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža glasala su 43 poslanika, dok je devet bilo protiv.
Protiv odluka bili su poslanici opozicije i Socijaldemokratske partije (SDP), dok je neophodnu većinu obezbijedila Pozitivna Crna Gora.
Nakon devet godina zaustavljeno je lutanje DPS-a i SDP-a, zahvaljujući Pozitivnoj Crnoj Gori, u interesu države Crne Gore, poručila je pored ostalog Azra Jasavić, obrazlažući zašto je Pozitivna dala legitimitet projektima Kraljičine Plaže i Mamule.
Poslanica Pozitivne, Jasavić, kazala je da ima trostruke razloge da podrži projekte Kraljičina plaža i Mamula.
“Prvi je to što na ovaj način želim da stanem na put ucjenjivačkom kapitalu bilo kojeg političkog subjekta. Drugi je to što želim da zajedno sa kolegama koji budu spremni da glasaju za ovu odluku postavim temelje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou u ugovaračkim poslovima”, rekla je Jasavić.
Ona smatra da je neophodan ozbiljan odnos prema investitorima, kako ih ne bi otjerali.
“Njih najviše tjera vlast iz zemlje, koja ne vodi na valjan način svoj posao. Zato tražim kvalitetnu istragu tužioca o projektima Mamula i Kraljičina plaža, da se vidi šta je tu rađeno i ko je tu sebe ugrađivao”, poručila je Jasavić.
Ona je dodala da je treći razlog za njenu podršku projektima to što želi da sjutra bude prepoznata kao građanin zemlje u kojoj postoje brendovi poput Svetog Stefana i Mamule.
Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, je predsjedavanje parlamentom tokom glasanja o te dvije tačke prepustio potpredsjedniku Skupštine i poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS), Milutinu Simoviću, uz obrazloženje da ne zna o čemu se tačno glasa.
Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila amandmane Pozitivne Crne Gore na Predlog odluke o prihvatanju aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, kao i amandmane DPS-a na Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.
Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji bi trebalo da realizuje kompanija Orascom, predviđen je period zakupa od 49 godina.
Vizija projekta je da se obnovi tvrđava Mamula, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo – hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development.
Projekat Mamula, u koji se podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura, pored investicionih aktivnosti koje su vezane za turizam, trebalo bi da obezbijedi i punu zaštitu kulturne baštine. Za taj projekat proces traženja partnera je počeo još prije osam godina, a bila su tri neuspjela tendera.

13 Komentari

  1. Koja pozitivna Crna gora.Ovoi je izmisljena i nedorasla partija Crne Gore.Na sledecim izborima nema ih nigdje.Preavarantima i nedoraslim nema mjesta u skupstini.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code