Početna Naslovna Skupština: U žiži rad Turističke organizacije, boravišna taksa 90 centi

Skupština: U žiži rad Turističke organizacije, boravišna taksa 90 centi

26

so hn 0804 1Sa dnevnog reda današnje lokalne Skupštine u Herceg Novom skinute su neke najavljene tačke dnevnog reda, poput Odluke o gradnji pokretnog podzemnog stepeništa od Škvera do Dvorane Park. Bez diskusija prošla je Odluka o javnom vodosnabdijevanju, premda je Olivera Doklestić iz NVO Ekološko društvo Boke Kotorske iznijela niz primjedbi očekujući da će one zaintrigirati odbornike. Ona je, naime, ustvrdila da je postojeći vodovodni sistem u Herceg Novom “pašabrod od juhe”. Toliki su gubici na mreži da je besmisleno dovoditi nove količine vode, kazala je Doklestić, koja smatra da prvo treba sačiniti strategiju razvoja snabdijevanja vodom.

Prije nego što je sa amandmanima usvojen Predlog odluke o boravišnoj taksi potrajala je skoro dvočasovna rasprava. Odbornici opozicije, Danijela Đurović (SNP), Stevan Cvjetković (SNP), Obrad Gojković i Mirko Mustur (nezavisni odbornici), Zinaida Miljković (SDP), kritikovali su povećanje boravišne takse sa 70 na 90 centi. Bez obzira što se ono ne odnosi na već ugovorene aranžmane.

– To će biti udar na budžet turista. Nije poboljšana turistička ponuda, radovi uz obalu idu sporo. – kazali su opozicionari. Njih najviše zabrinjava to kako će se sredstva boravišne takse trošiti. Razlika između planiranog turističkog budžeta od 1,36 miliona i očekvanog priliva povećanjem takse je 300 hiljada eura, primjećuje Gojković. On sumnja da će ta sredstva otići opet za “korupcionaške projekte u džep Izbora, koalicionog partnera  DPS-a”, poput najavljene trajektne linije Zelenika – Luštica. Jer, Specijalni državni tužilac i dalje ispituje poslovanje TO, naveo je Gojković.

To su kategorično odbili odbornici DPS-a Slobodan Radović, Sandra Požgaj, kao i predsjednik Skupštine Andrija Radman, odgovarajući da im je i samima u interesu da se što prije utvrdi je li bilo nezakonitosti u nečijem radu. Kako su naveli, povećanje boravišne takse je nešto što stara vlast nije uradila od 2005. godine, iako je imala zakonsko pravo, ali je nastupala populistički. Ponuda Novog se unaprijeđuje i za godinu je nova vlast obezbijedila dokumentaciju za gradnju čak 4 hotela. Osim toga kolektor i Šetalište su preuzeti projekti bivše vlasti koji nijesu u planiranom roku 2014. završeni, odgvoroli su iz vladajuće koalicije.

Premda su odbornici jednoglasno usvojili program njege starih lica, ”težak” 40 hiljada eura, opozicija je zasluge za njega pripisala  sebi, smatarjući da je sve više starih i nemoćnih i zbog posljedica loših privatizacija kojima je kumovao DPS. Iz aktuelne vlasti su ustvrdili da su tek oni pravno regulisali finansiranje predanog rada osam gerentodomaćica u okviru ovog programa. Bio je to povod i za polemiku o prilikama u crnogorksom zdravstvu. One su za Danijelu Đurović takve da “padamo kao muve”, a za Slavku Gojšinu (DPS) da se sporo, ali ipak, popravljaju zdravstvene usluge i položaj zdravstvenih radnika, pa treba biti “stpljen spasen”.

so hn 0804 2Traženje odborničke saglasnosti na zaključak predsjednice Opštine Herceg Novi vratio je žestoku polemiku o zakonitosti rada Turističke organizacije. Riječ je o saglasnosti na finansijski plan program rada TO. Osnovna primjedba iz opozicionih klupa bila je što na Skupštinu nijesu došle da brane te dokumente predsjednica Nataša Aćimović i direktorica TO, Bojana Blagojević. Osim toga o njima je trebalo raspravljati još u decembru.

Posbeno “bode” oči stavka od 400 hiljada eura za zabavne i turističke manifestacije, što je jedna trećina turističkog budžeta. Jer, nije razloženo na koje programe će novac biti utrošen. Pogotovo što ima indicija da ove godine neće biti više festivala “Sunčane skale”. Takođe nema ni evidentiranih odobrenih sredstava od 69 hiljada eura za Free kick master, ni u rebalansu za prošlu godinu, niti u planu za ovu. Osim toga materijal je krajnje nepismen i sramota za odbornike, primjetila je Danijela Đurović. No, to je samo dio optužbi koje su stigle iz opozicije na račun, kao su rekli, netransparentnog i nezakonitog rada Turističke organizacije Herceg Novi.

Predsjednik IO TO, Goran Čolović pokušao je da objasni da je povećanje boravišne takse zakonito i opravdano, kao i da novac može biti samo uložen u razvoj grada, uređenje kulturnih dobara i uzdizanje ukupnog turističkog ambijenta. Primjetio je i da godinama niko nije brinuo o tome  što je bila loša naplata boravišne takse, a sada kada je ona bolja nastaje problem. Saglasan je da je potrebno više transparentnosti u radu ove organizacije, kao i da “odbornici imaju pravo da sumnjaju, ali ne i da opstruiraju rad Skupštine”.

Na te njegove riječi oštro su reagovali iz opozicionih klupa tražeći izvinjenje. Većinom glasova data je saglasnost na ove dokumente, odnosno zaključak o njima predsjednice opštine.

Potom su usvojeni predlozi Odbora direktora “Vodovoda i kanalizacije” da se Jelena Đaković izabre za izvršnog direktora. Data je saglasnost i na produženje ročišta za kredit tom preduzeću, kao i na izmjene Statuta “Čistoće” d.o.o.

Nastavak sjedince Skupštine najavljen je za petak 15. april u 8.30.

 

Ostavke Bošnjaka i Kovačevića

U skupštinskim klupama od danas više ne sjede dvojica odbornika DPS-a, Zoran Bošnjak i Zoran Kovačević. Oni su 4. aprila dali ostavke. Umjesto njih verifikovani su mandate Neđeljku Vlahušiću i Suzani Tomanović.

26 Komentari

 1. SNP vodi ispravnu politiku. Ko kaže da su izgubili izbore! Zar i dalje ne rade Bederać , Bonić-direktor, Sijerkovićka načelnik, Bijelič, Šef, Za resurse Jovanka Lepetić, Rostović savjertnik, Đurovićka šef pravne službe…………..itd. Ko kaže da su izgubili izbore i da oni ne daju kvorum! E sada kada se tome dodaju kadrovi tzv. IZBORA meni se čini da DPS nije dobio izbore!

 2. Evo jedan iskren komentar. Sa 12 na 2 odbornika. To je rezultat vaše politike i da imate obraza ne biste se pojavili u javnosti. Uništili ste SNP zbog vaših ogromnih apetita i ambicija. Vaš najveći uspjeh na sledećim izborima će biti da pređete cenzus. Sad ste samo DRKova prva rezerva i kvorum majstori DPSa. Aje doma kumimo vas Bogom i ne branite više naše interese.

 3. 400.000 evra su DRK i ekipa dali sebi da raspolazu kako im se svidi a Colovic se ljuti zato sto ga o tome pitaju. Sto tek reci za A. Natasu kao predsjednicu TOHN koja se nije ni pojavila. Najgore je sto DPS na sve ovo “mudro cuti”.

 4. Nasi glavni gosti su niskoplatezni turisti iz Srbije i Bosne.Povecanjem takse samo ce se jos vise odbiti i ovo malo gosiju u sezoni koja traje mjesec dana

 5. Kako ce pokopati ovaj grad.. na osnovu cega su povecali bt? I neka mi neko objasni kako ce se naplacivati taksa u hotelima, onim gostima koji nisu imali vec ugovorene aranzmane 90 centi, a ovima koji jesu 70…? to je nemoguce izvesti.

 6. Pošto se već izvjesno vrijeme postavljaju komentari koji sugerišu da Klub odbornika SNP daje kvorum DPS-u, odnosno novoj vlasti u Herceg Novom, a istine radi, obavještavam sve novske dušebrižnike da ni danas, kao ni ranije, SNP nije davao kvorum na skupštinskom zasjedanju. Uostalom, odbornici vlasti su bili u punom sastavu uz često izlaženje iz skupštinske sale, ali ipak prisutni tokom cijelog zasjedanja. Danas je Klub odbornika SNP-a, koji čine kolega Cvjetković i ja, jedino glasao za Odluku o Njezi starih lica. Ostale odluke smo ili glasali protiv, uzdržano ili čak nismo ni bili u sali, kao što je sticajem okolnosti bilo kada se glasalo o postavljenju izvršnog direktora Vodovod i kanalizacija doo. Kako bi smo izbjegli spekulacije, a tema je očigledno bitna za građane Herceg Novog, svi čitaoci portala Radio Jadrana, dobijaju odgovor iz prve ruke. Ko ne vjeruje, može pogledati snimak na Novi TV i ustanoviti ko je sve danas bio i kako je glasao. Naravno, očekujem da će biti i onih sto pišu neistinite komentare da ni tim snimcima neće povjerovati. Čisto da se zna zbog takvih nisam napisala ovo reagovanje i potpisala se imenom i prezimenom

 7. Bolje da su malo uveli reda pa da svi placaju boravisnu taksu .
  i da su je smanjili na 50c to bi bio pravi potez. a inspekcija da malo vise radi posao , nije cilj obilaziti domacinstva koja imaju dozvolu i koji prijavljuju sve goste nego fino zasucu rukave, i obidju malo one sto ne prijavljuju a takih je 3 puta vise.
  evo ja sam na primjer svakog gosta prijavio prosle godine a kunem se ove godine necu ni jednog …. sta su to napravili ove zime ??? sta su pruzili gostu ?

 8. Neka si rasuli Čolovića vrhunski!
  A stvarno je najjača konstatacija da se predsjednica pojavila 2x u skupštini kad je verifikovala nezakonit mandat!

 9. Danas je Djurovicka vezano za TO imala realno izlaganje. Sramota da na skupstini nema gradonacelnice nikad. I blam je da ovi iz TO ne znaju biti pismeni u zvanicnim dokumentima a ne da oni dovedu turiste u grad.

 10. Cujes ove iz DPS a, oni su zasluzni za 4 hotela?! Pa vas clan partije je dobio HTP Boku sa 6 hotela i 2500 zaposlenih 2007g i unistio je do dna! Vas clan gosp.Brkovic. O cemu vi pricate?!
  Jos cete reci da je SNP prodao banju za 10 miliona ? Opet predsjednik tenderske komisije clan DPS a Branko Vujovic.
  I MARKO V. kao si tako servilan, navedi imenom i prezimenom ko je iz SNP dao kvorum? To je laz i ne pisi ne istine.

 11. Razlika u visini botavisne takse nakon povecanja je oko 180 000 .Mislim da je bilo pametnije uloziti manje sredstava za razne promocije,poslovne patnere i plate sezoncima da rade za Mup nego raditi sebi pred sezonu antikampanju.Gosti su i do sada tesko placali taksu, znaci kola se ponovo lome na privatnim izdavaocima.Tako nam i treba kad radimo po zakonu,slusamo i ispunjavamo svake godine nova pravila i namete!!!!

 12. TO treba da se uozbilji; MZ će ove godine biti još gore iz objektivnih razloga;kulturu učimo doma,a doma već odavno nema mame…..Više bi trebalo priče o realnim problemima i rješenjima,o radu,a ne o stolicama i naknadama,mada opet-ko sam ja,nego samo razmišljam pred ručak .

 13. Zašto se na sjednici Skupštine ne koristi službeni jezik,nego se forsira kućni i ulični, kao neki sirup za dušu? Zar to nije ozbiljan rad na ozbiljnome mjestu za rješavanje ozbiljnih problema građana?

 14. Loš potez TO, povećanje turističke takse nije dobro, treba da budemo realni , Kad Hereg Novi ne bude imao restrikcije vode, uredne i čiste plaže i ljubazno , a ne drsko osoblje koje izdaje plažni mobilijar, kada kamioni za odvoz smeća ne budu prolazili šetalištem dok ljudi večeraju u lokalima na šetalištu, kad turisti mogu da imaju i mogućnost spavanja noću bez glasne muzike e tad bi mogla da se poveća taksa, a u ovim uslovima to je čist bezobrazluk. Ono što svi graani vide je da je manje turista nego što je nekad bilo pa bi pre trebalo uvesti neke olakšice da vratimo stare i privučemo nove turiste. Prošle godina je bila neorganizovana, turist biroi katatrofa , jer su ljudi morali satima da čekaju po vrućini da se prijave jer je osoblje bilo slabo obučeno i nevešto. Treba biti realan pa kad nam usluge budu bolje onda možemo podizati cene , ovako je sramota.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code