Škver: Učenje o vodenim sportovima

Škver: Učenje o vodenim sportovima

0
Podijeli

Učenici 4. razreda oš “Milan Vuković”, njih 30-ak, posjetili su danas Škver, gdje su ih iz jedriličarskog i kluba sportskih robolovaca “Jugole Grakalić”, PVK Jadran Carine i ronilačkog kluba Adriaric Blue HN  upoznali sa vodenim sportovima koje mogu trenirati. Mališani su upoznati sa jedrenjem, sportskim ribolovom, ronjenjem i vaterpolom, priča za Radio Jadran jedan od organizatora ove interesantne akcije i predsjednik JK “Jugole Grakalić”, Predrag Vukčević.

– Učenici su se upoznali sa jedrenjem i radom škole. Milivoj Dukić im je pričao o Olimpijskim igrama, o tome kako se dolazi do Olimpijade, koliko truda i rada u to treba uložiti. Onda smo im predstavili klasu optimist, odakle je Mićo  počeo i njegov put od OI. Djeca su probala i osnove korake jedrenja na suvome – kazao je Vukčević.

Picerija i restoran

Nakon jedrenja učenicima je predstavljen sportski ribolov. Trener u klubu, Goran Kovačević, pričao im je o tome kada se i kako počinje sa robilovom, koji se sve štapovi koriste, koje veličine ribe su dozvoljene za izlov.

O ronjenju je predavanje imao instruktor ronjenja CMAS M2 u klubu Adriatic Blue Herceg Novi, Danijel Đorđević. On je mališane upoznao sa osnovama o ronjenju na dah i sa bocama, opremi koja se koristi, kako se pune boce, kako se oblači odijelo. Takođe, upozorio ih je da na ronjenje nikad ne idu sami, jer je to opasan sport, ali ako se strogo poštuju pravila i vodi računa o svim detaljima, to može biti veoma uzbudljiva i zanimljiva aktivnost.

Djeca su postavljala puno pitanja, a najviše ih je interesovalo ronjenje sa bocama, moguće opasnosti i kada mogu početi da se bave ovim sportom.

Boro Mračević je u trofejnoj Sali PVK Jadran upoznao učenike sa tradicijom Jadrana, sa počecima treniranja vaterpola i plivanja , prvim takmičenjima. Jer, djeca u 4. razredu osnovne škole su u idealnim godinama da započnu neki od vodenih sportova, smatra Vukčević.

Današnje predavanje bilo je probno upoznavanje djece sa vodenim sportivima na Škveru, plan je da se ta aktivnost nastavi, a biće uključeni mališani svih osnovnih škola u Herceg Novom.

– Planiramo da počnemo u maju ili početkom juna, kada otopli, da bi djeca mogla da izađu na more. Ideja je da to bude redovna aktivnost za sva odjeljenja. Želimo da vidimo koliko su djeca zainteresovana i radoznala. Već smo se dogovorili sa njima, jer rekli su da hoće da dođu kad bude ljeto na obuku  i već neki žele da se upišu – priča Vukčević.

Akcija će uključiti djecu od trećeg do petog razreda, a trebalo bi da svaki dan po jedno odjeljenje posjeti Škver i upozna se sa vodenim sportovima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code