Početna Društvo Sky Sat među vodećim firmama za radio komunikaciju osvaja američko tržište

Sky Sat među vodećim firmama za radio komunikaciju osvaja američko tržište

13

Crnogorska telekomunikaciona kompanija Sky Sat iz Herceg Novog, jedini izvoznik visoke tehnologije u Crnoj Gori, nakon tri godine okončala je razvoj i izradu pojačala pod nazivom Power Genius XL. To je danas najbolji i tehnološko najnapredniji pojačivač za radioamatere na planeti. Razvoj ovog pojačala donio je dva nova unikatna tehnološka rješenja koja su već registrovana kao patenti u Američkom patentnom zavodu.

Foto: Sky Sat

Svjesni činjenice da je tržište USA više od polovine svjetskog tržišta za ovu vrstu opreme, fokus i poslovne aktivnosti kompanije počele su upravo na tom tržištu. Naime, Sky Sat je 2017. potpisao ugovor o saradnji sa američkom firmom Flex Radio koja se bavi proizvodnjom ultra modernih radio stanica:

“Do saradnje je došlo prvenstveno zahvaljujući reputaciji i autoritetu osnivača i vlasnika kompanije, Ranka Boce u radioamaterskom svijetu. Bio je to perfektan spoj mlade američke firme u usponu, sa čovjekom punim ideja pretočenih u nove proizvode, koji otvaraju nove globalne koncepte i mogućnosti. Pojačalo koje je razvijeno, pod nazviom Power Genius XL, je bio savršen dodatak na paletu radio uređaja Flex Radija. Ugovorom je Flex Radio ekskluzivni distributer i uređaj je brendiran kao Flex Radio proizvod, sa jasno naznačenim “4O3A Inside” naslovom na uređaju. Tako je jedna renomirana američka firma stala iza Sky Sata koristeći ovaj naš, crnogorski brend kao sopstvenu reklamu”, priča za Radio Jadran jedan od učesnika u projektu, Dragiša Boca.

Veliki tehnološki iskorak-Power Genius XL

Razvoj pojačala je trajao više od 3 godine. Cilj je, kako kaže, bio napraviti veliki tehnološki iskorak i tako zauzeti dominantnu poziciju na tržistu. U Sky Satu ponosno ističu da su u potpunosti uspjeli u tome. Power Genius XL je danas najbolji i tehnološko najnapredniji pojačivač za radioamatere na planeti.

Razvoj Power Geniusa donio je i nova unikatna tehnološka rješenja. Kako je djelovalo da su neka od rješenja u novom proizvodu potpuno originalna, angažovali su advokata iz USA da podnese prijavu za patent i tehnički isprati taj proces. Nedavno smo dobili vijest da su dva rješenja zaista potpune novine i da su registrovana kao patenti u Američkom patentnom zavodu:

“Prvi patent se bavi softverskom kontolom tranzistora (glavne pojačivačke komponente) i u zavisnosti od režima rada (kojih u radio komunakciji ima nekoliko) postavlja određene parametre na optimalne vrijednosti i tako smanjuje grijanje, potrošnju struje i povećava iskorišćenje tj. maksimalnu snagu. Drugi patent je vezan za sistem zaštite uređaja. U normalnom scenariju sa standardim pojačalima, ako bi ste, na primjer, pritisnuli dugme za predaju a da prije toga nijeste spojili antenu, šteta na pojačalu bi bila katastrofalna i praktično bi ste ga uništili. Naš sistem zaštite je ekstremno brz i djeluje ispod jedne mikrosekunde. I u istom scenariju sprječava štetu i čini pojačalo gotovo neuništivim”, objašnjava dalje Boca.

Brend pod kojim Sky Sat proizvodi svoju radio amatersku liniju se zove 4O3A Signature. Porijeklo ovog imena je radio amaterski pozivni znak osnivača Sky Sata Ranka Boce – 4O3A.

“On je generator novih poslovnih i tehnoloških ideja. Pod tim pozivnim znakom Ranko je osvojio nebrojena svjetska radioamaterska takmičenja i nekoliko puta obarao evropske I svjetske rekorde. Njegov potpis na opremi znači mnogo s obzirom da je izuzetno poznat i poštovan od svjetske radio amaterske zajednice”, ističe Boca.

Stalan razvoj novih uređaja

Kolektiv Sky Sata svakodnevno radi, osim na proizvodnji, koja se izvozi i koja je ekskluzivnim ugovorom otkupljena za sljedeće 3 godine i na razvoju novih uređaja. Jedan novi uređaj upravo treba da se promoviše u USA ovog mjeseca, a nova 3 su planirana da budu razvijena tokom godine.

“Najveći problem sa kojim se susrijećemo, osim razumljivih, vezanih za nemanje podrške zbog nedostatka industrije u Crnoj Gori, je nedostatak odgovarajućih kadrova. Sky Sat ima stalno otvoren konkurs za tehničare i elektro inženjere sa iskustvom te iskusne programere. Takođe, otvoreni smo za studente i učenike kojima treba specifična laboratorija. Saradnja sa Ministarstvom nauke, Univerzitetom i NVOima koje se bave tehnologijom je nešto na šta ćemo posebno obratiti pažnju u narednim godinama”, uvjerava Boca.

Velikim trudom, radom i istrajnošću, mala firma iz Herceg Novog postala je jedna od vodećih u polju radio komunikacije.

“Na ovom pojačalu se nalazi naljepnica na kojoj piše “Made in Montenegro” tako da je ovaj proizvod ponos i svih nas koji ovdje živimo”, zaključio je Boca.

O kompaniji

Sky Sat, jedini izvoznik visoke tehnologije u Crnoj Gori, je crnogorska telekomunikaciona kompanija koja ove godine obilježava 31 godinu postojanja. Prva osnovna djelatnost je bila prodaja i porizvodnja satelitskih antena i prijemnika, zatim proizvodnja radio i TV infrastrukutre.

Prostorije kompanije smještene su u selu Ratiševina u zaleđu Igala, u modernoj zgradi, u mirnom i ekološki nedirnutom raju. Danas, Sky Sat se primarno i skoro ekskluzivno bavi dizajnom, razvojem i proizvodnjom originalnih, visokovalitetnih radio amaterskih uređaja.

U svojoj ponudi ima desetine originalnih proizvoda. Sky Sat proizvodi su prepoznati na svjetskom tržištu kao sam vrh tehnologije i kvaliteta.

13 Komentari

 1. Bravo cestitam na sjajnom poduhvatu! Nekad davno sam i sam pohadjao kurs radioamatera u Igalu i bilo je veoma interesantno i inspirativno. Veliki pozdrav i samo naprijed!

 2. Svaka čast!Iskrene čestitke za ogroman uspjeh!
  A sjećate li se 90-ih,kada je Sky Sat bio svjetski šampion u prikazivanju piratskih filmova?(mnogi od njih su bili svjetske premijere!)

 3. Gdin Boca se bavio svim i svačim, i to dosta uspješno, ali evo se ispostavilo da je najuspješniji u onome što najviše voli a to je radio amaterizam. Neka ovo bude nauk roditeljima koji svoju djecu odvajaju od njihovih sklonosti i hobija zarad “profitabilnijih profesija”. To nikad nije i ne može biti istina da će mladi ljudi biti uspješni u onim zanimanjima koje im odaberu roditelji.
  Možda sam malo promašila temu, ali ljubav i ovdje pobjeđuje. Čestitke Sky Sat-u!

  22
 4. U danasnje vrijeme skoro se nista ne izvozi iz Crne Gore. Saznanje da se izvozi visoka tehnologija i to iz Herceg Novog je izvanredna vijest.

  Bravo Sky Sat, samo naprijed.

  28
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code