Početna Eco SLAB ROD MASLINA ZBOG SUŠE I ŠTETOČINA

SLAB ROD MASLINA ZBOG SUŠE I ŠTETOČINA

0

maslinaSvi koji se bave maslinarstvom, ove godine se suočavaju sa velikim gubitkom, jer je maslina slabo rodila.

– Za razliku od prethodne godine kada smo imali dosta dobar rod visokog kvaliteta, ova godina će biti zapamćena po znatno manjoj količini plodova u maslinjacima – rekla je za Radio Jadran izvršna direktorika Maslinarskog društva „Boka“ Vesna Đukić. Zatekli smo je u obilasku uzgajivača maslina na Luštici.

– Na početku godine masline su zaista dobro ponijele i mi smo očekivali izuzetne rezultate. Međutim, dugotrajna suša, štetočine kojih nije bilo ranije na ovim prostorima, osim sporadično, i na kraju svi ovi vjetrovi, bura, doveli su do toga da su maslinjaci u lošijem stanju, a rodnost desetkovana. U odnosu na prošlu godinu, prema podacima maslinarskog društva „Boka“, kada je u našem mlinu prerađeno oko osamdeset tona kvalitetnog roda masline. Ova godina donijeće jako slabe rezultate, što znači da ćemo možda samo desetak, maksimum dvadeset tona preraditi u našoj uljari – kaže Vesna Đukić.

Da je stanje loše potvrđuje i uzgajivačica maslina sa Luštice, kod koje smo i zatekli našu sagovornicu, Štefica Seratlić. Ona potvrđuje da je plod u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu znatno slabiji. Jedva da će se dva do tri, možda negdje i pet posto moći iskoristiti – kaže Štefica Seratlić.

Ove godine je takođe diskutabilno i mjesto održavanja tradicionalne manifestacije „Berba masline u Boki“.

– Potrudićemo se da ne prekinemo ovu tradiciju i blagovremeno ćemo obavijestiti javnost o mjestu i vremenu održavanja – ipak dodaje Đukićka.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code