Početna Društvo Slab zemljotres u Kruševicama

Slab zemljotres u Kruševicama

6

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 6 časova i 29 minuta registrovao zemljotres manje jačine sa epicentrom na 6 km sjeveroistočno od sela Kruševice u hercegnovskoj opštini.

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.5 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od IV-V stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 8 km.

Mještani Kruševica kazali su Radiju Jadran da su osjetili zemljotres, koji je kratko trajao i tutnjao. Potres je probudio i neke stanovnike Herceg Novog.

Inače, na današnji dan, u 7 sati, 19 minuta i 50 sekundi, 15. aprila 1979. godine Crnu Goru je pogodio razorni zemljotres, jačine 7,2 stepena Rihterove skale u epicentru.

U zemljotresu je poginulo više od 100 ljudi, oko 600 je povrijeđeno, a više od 80.000 ostalo je bez kuća. Najviše je stradalo Crnogorsko primorje. Stihija je razorila veliki broj kulturno-istorijskih spomenika i hotelsko-turističkih objekata, oštećene su saobraćajnice, stambene zgrade, barska Luka i brojni privredni objekti.

6 Komentari

  1. To je trusno podrucje pitanje je momenta kada ce biti uzas..
    Nekada se gradilo sa kvalitetom i soliteri u igalo iako su se ljuljali kao drvo na vjetru pretrpjeli su jako mala ostecenja ..
    Danas ta nakicena grDnja bi se srusila kao kuleod karata..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code