Slađana Vujović: Chez Godot, za žensku glumačku postavu

Slađana Vujović: Chez Godot, za žensku glumačku postavu

0
Podijeli

cekajuci godoaKreativnom radionicom na teme iz drame Samuela Beketa „Čekajuci Godoa”, danas je obilježen početak istraživačkog pozorišnog projekta „Chez Godot“, autorke Slađane Vujović. Time je ona započela adaptaciju čuvene drame, ali za žensku glumačku postavu.
Namjera autorke je da adaptacija na angažovan način reflektuje savremenu stvarnost kroz prizmu ženskog doživljavanja tema kojima se bavi „Godo“. To su tzv. velike teme: smisao i suština života, besmisao, bog, ego, samoostvarenje, uzaludnost i sl.
– Mnoge drame, tj svaka kvalitetna drama se na neki način bavi nekima od ovih tema, a nosioci tih tema su gotovo uvijek muškarci. Autor „Godoa“ je otišao korak dalje te je ženskim trupama zabranio da igraju „Godoa“, a ta je zabrana važila i posthumno, pa su je primjenjivali Beketovi zastupnici nakon njegove smrti. Bilo je i izuzetaka – jedna italijanska ženska trupa ih je tužila i dobile su parnicu, pa su zahvaljujući tome igrale u „Godou“ – podsjeća Slađana Vujović.
Iščitavajući „Godoa“, ova pozorišna rediteljka i dramaturškinja je došla do zaključka da je Beket opravdano držao žene podalje od svog teksta. Nije to bio nikakav anti-ženski potez, jednostavno njegov tekst je zaista tipično muška priča.
– Žene se, naravno, bave istim temama, ali na koji način? Prva radionica koja traži odgovore na ovo pitanje je upriličena danas u Herceg Novom, a uslijediće i druge, u Crnoj Gori, regionu i dalje. U istraživačkoj fazi ovog projekta učesvovaće žene sa svih kontinenata, uglavnom, elektronskim putem. Njihova razmišljanja usmjeravaće buduću adaptaciju – ističe Vujovićka.
Projekat je istrazivačkog karaktera, ne samo kada je riječ o sadržaju i značenju, vec i o formi, jer će buduća produkcija integrisati elemente „verbatim“ i „forum“ teatra.
– Namjera je da projekat bude krunisan produkcijom koja će biti premijerno prikazana u Herceg Novom, budući da produkcija za sada ima deklarativnu podršku Herceg Festa – kaže Slađana Vujović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code