Početna Društvo Slavica Drobnjak: Atlas grupa nema više kredibilitet, plate dobijamo zahvaljujući Fondu

Slavica Drobnjak: Atlas grupa nema više kredibilitet, plate dobijamo zahvaljujući Fondu

7

Radnici Opšte bolnice Meljine i jutros su, na pola sata, u krugu ustanove prekinuli posao, u znak protesta zbog neizvjesnog statusa Bolnice i duboke finansijske i kadrovske krize. U Sindikatu su posebno ozlojeđeni  zbog jučerašnjeg saopštenja vlasnika, Atlas grupe, u kome je navedeno da Atlas grupa zarade isplaćuje svakog mjeseca, a da će dug od četiri plate nastojati da isplati u što kraćem roku.

– Kakav kredibilitet ima Atlas grupa da se na takav način bavi našim platama, kada se zna da se zarade zaposlenima isplaćuju zahvaljujući uplatama Fonda zdravstva, koji je sa Bolnicom sklopio ugovor  o pružanju zdravstvenih usluga osiguranicima Fonda – ističe predsjednica Sindikalne organizacije, Slavica Drobnjak.

Picerija i restoran

Podsjeća da kolektiv nije primio plate za mart, april, maj i jun, te da je  posljednja , za februar, isplaćena početkom jula. U maju nisu primili nikakvu zaradu.

Ona tvrdi i da im se od 2013. godine smanjuju plate koje su bile zagaranovane kolektivnim ugovorom, sačinjenim kada je Bolnicu preuzela Atlas grupa.

– Kada je u martu 2016. godine istekao stari, trebalo je usvojiti novi kolektivni ugovor na predlog Sindikata i Odbora direktora Bolnice, ali on nije potpisan – dodaje Drobnjak, uz tvrdnju da  Odbor direktora ne funkcioniše.

– To, takođe, govori koliko Atlas grupa vodi računa o Bolnici Meljine i zaposlenima. O tome svjedoči i kadrovska politika, jer dio ljekara specijalista i drugog medicinskog osoblja posljednjih godina napuštaju našu ustanovu, a novog, značajnijeg zapošljavanja nema. O brizi za zaposlene govori i podatak da već dvije godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje – podsjeća Drobnjak.

U Sindikatu Bolnice odbacuju  tvrdnje Atlas grupe  da su platili  25 miliona eura za objekte i zemljište, te da su do sada kroz investicije i održavanje redovnog funkcionisanja bolnice uložili preko 32 miliona eura:

– Zaposleni, a mislim i građani ne vide u šta je to uloženo s obzirom da su objekti dotrajali , a nije bilo značajnijih ulaganja ni u opremu – komentariše Drobnjak.

Radnici Bolnice Meljine vjeruju da će uskoro dobiti odgovor peremijera, da će on razumijeti koliko je Bolnica potrebna Herceg Novom i njima i sve učiniti da se ispuni njihov zahtjev i jedino moguće rješenje, a to je da Bolnica postane dio sistema javnog zdravstva Crne Gore.

Osoblje, prema riječima Slavice Drobnjak, želi da se sačuva ustanova, te da i dalje u njoj savjesno rade. Pacijenti su svakodnevno svjedoci njihove posvećenosti, ali sve teže je raditi u postojećim uslovima.

7 Komentari

 1. Znam da se vecina nece sloziti ali bi bolnicu sa nevidjenim gustom kompletnu srusio i onda brate negdje blizu kruznog toka ima praznih parcela sagradio novu Bolnicu na spratove kao svukuda u svjetu svaki sprat jedno odjeljenje moderno opremljeno a od pozicije sadasnje bolnice napraviti hotelski kompleks od kojeg bi se bolnica i finansirala (naravno prvo dici novu Bolnicu pa onda rusiti i praviti hotel)

  1
  6
 2. Pa valjda znate sa kime je vlasnik u kumovskim odnosima,zato to i prolazi,i to mu je dato kao na gvantijeru.Njega svi zaobilazite,kao da imate kolektivnu amneziju!
  Moze mu se,ali nicija nije gorjela do zore.

  17
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code