Slikarski velikan: Vojo Stanić, slavi 95. rođendan!

Slikarski velikan: Vojo Stanić, slavi 95. rođendan!

17
Podijeli

Hercegnovskim Škverom fijuče danas jugo, dižu se veliki valovi, larma mladost dok se sprema na trku skalinadom do vrha Španjole, a u kamenoj kući, u potkrovlju, iza prozora s razbucanim zastorom, slavljenik! Naš dragi Vojo Stanić napunio 95-u!

Ali, nikakva pompa, nikave besjede i velike čestitke, koje zaslužuje, Voju, toj slikarskoj i ljudskoj veličini, nikada nijesu prijale. Skroman, jednostavan, častan, razumljiv na svim meridijanima slikom i riječju, djelima je dovoljno proslavio svoj Herceg Novi i svoju Crnu Goru, da bi danas s njim itekako trebalo i mi da slavimo.

Picerija i restoran

Kosmopolita s lulom, s novskog Škvera, iza koga je preko 70 samostalnih i 150 kolektivnih izložbi, brojne nagrade, ne miruje.

Izađe Vojo svaki dan, jednom ili dva puta, iz svog doma da protegne noge i popije kafu u “Stanici”, da prozbori koju škercu s ribarima, s prijateljima, ili prosto da zajedno oćute ovo vrijeme.

Uostalom, dosta toga je već na njegovim slikama, neprolazno, baš kao i ON.

Stanića nikada nije bilo volja od medija, a jednom, nakon izložbe malih formata u galeriji Spinaker, nam je kazao: “Radije bih ti nacijepao tri tovara drva za zimu, mada više nijesam ni za tu rabotu, nego sad stao pred kameru“.

Srećan 95. rođendan, dragi naš Vojo! I mi smo sretni što te imamo, tu pored nas.

Čitaocima portala Radija Jadran skrećemo pažnju na jedan od rijetkih intervjua koje je Stanić dao Tamari Nikčević i srpskom časopisu “Vreme”, 6. septembra 2012. godine:

https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1070880

17 Komentari

  1. Vrijeme ide, godine se nizu a on nikako da vrati kucu na Skveru starim vlasnicima. Steta za tako velikog covjeka da je cijeli zivot na tudjoj grbaci.

    33
    36
  2. Vojov intervju Tamari je zaostavstina mudrosti za buducnost. Kao I njegovo stvaralastvo. Duhoviti mudac sa Skvera sa kosim pogledom na stvarnost. Ave, maestro i neka je nazdravlje. Bez prese.

    31
    11

Ostavite komentar

*

code